STA, 9. 7. 2024

Objavljen razpis za literarno nagrado Mira

Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, je objavil razpis za istoimensko literarno nagrado. Kot piše v pozivu, morajo predlagane kandidatke odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Nagrado podeljujejo izključno ustvarjalkam. Rok za oddajo predlogov je 31. avgust.
:
:

Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Mire, nagrada stremi k boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v javnosti kot znotraj stroke, okrepitvi njihovega položaja na polju literature in kulture ter pravičnejšemu ocenjevanju in širši pojavnosti njihovih dosežkov tako v literarnem kanonu kot v vseh sferah življenja, od šole do bralne javnosti.

Nagrado podeljujejo ustvarjalkam na področjih poezije, proze, esejistike, književnega prevajanja in dramatike ter na področju premišljevanja o literaturi in kulturi, in sicer v okvirih kulturne publicistike, znanstvene esejistike, literarnih ved in kritike kot tudi interdisciplinarnih študij na področju literature in kulture.

Predlagatelj oz. predlagateljica lahko poda največ dva predloga. Vabijo tudi predlagatelje iz preteklih let, da vloge za nagrade vložijo znova. Anonimno oddani predlogi bodo izločeni.

Žirija v sestavi Tatjana Pregl Kobe, Zoran Pevec, Urška Perenič, Andrej Predin in Jerneja Jezernik bo izbrala največ sedem nominirank za nagrado in nagrajenko.

Nagrajenka bo nagrado prejela v začetku novembra na javni slovesnosti, še piše v razpisu, objavljenem na spletni strani Slovenskega centra PEN. 

PEN, Nagrada mira