STA, 9. 11. 2021

HNK Zagreb z Idiotom Dostojevskega nocoj v CD

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo nocoj gostovalo Hrvaško narodno gledališče Zagreb s predstavo Idiot po istoimenskem romanu ruskega pisatelja Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega. Predstavo sestavljajo med seboj jasno ločeni prizori, ki temeljijo na posameznih epizodah iz predloge. Avtor dramatizacije in režiser je Vasilij Senjin.
:
:
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš
Foto: Mara Bratoš

Dostojevski je svoj peti roman objavljal v letih 1868 in 1869 v časopisu Ruski vestnik. V njem je opisal mladega kneza Miškina, ki se iz večletnega zdravljenja v Švici vrača v rodno Rusijo ter pri tem izpostavil tematike, kot so radovednost, ljubezen, rivalstvo, žrtvovanje, trpljenje, neodločnost, majhne in velike nesreče.

"Po eni strani je Idiot obsežna pripoved s princem Miškinom v središču, povratnikom iz Švice, naivnim dobrotnikom, polna epizod, ki bi jih lahko uvrstili skoraj med melodramske zvrsti. Po drugi strani pripoved prinaša portrete in upodablja osebnosti ter se ukvarja z nekaterimi osnovnimi vprašanji etike," so o predstavi zapisali v CD.

V napovedi uprizoritve so izpostavili vprašanje, kaj nam lahko sporoča Idiot 150 let po objavi. "Je to roman usodnih srečanj, napačnih odločitev in izgubljenih usod v času, ko se nam zdi, da smo v globalno utrujenem svetu igrivih tehnoloških dogodivščin in nenehnih političnih izzivov popolnoma gluhi za tisto, kar smo nekoč imenovali življenje? In kdo je danes ta smešni princ, ki pridiga o čisti ljubezni in vnaša nemir povsod, kjer se pojavi; ki izziva nerešljive konflikte, svetu pa ponuja negotovost, ki zlahka zdrsne v tragedijo?"

Režiser Senjin, ki je pripravil tudi scenografijo, se je pri prenosu romana na oder v želji po ohranitvi ravnovesja med plastmi zapleta ter odprto pomensko strukturo odločil za formalno preprost pristop. "Predstavo sestavljajo med seboj jasno ločeni prizori, ki temeljijo na posameznih epizodah iz predloge. V Senjinovem Idiotu je veliko digresij, ponovitev, dolgih dialogov, kar vodi do prefinjene in natančne dinamike igre, na kateri temelji vsa bravurozna uprizoritev," so zapisali v CD.

V Zagrebu so Senjinovega Idiota premierno uprizorili decembra 2019. Dramaturginja je bila Mirna Rustemović, kostumografinja Doris Kristić, skladatelj pa Ozren K. Glaser. Igrajo Luka Dragić, Bojan Navojec, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Alen Šalinović in drugi.

Predstava je del cikla Skrivnost Dostojevski, v okviru katerega so v CD pripravili več dogodkov v spomin na pisatelja ob letošnji 200-letnici njegovega rojstva. Ruski romanopisec velja za enega od velikanov svetovne literature, med njegovimi najbolj znanimi deli pa so še Zločin in kazen, Besi in Bratje Karamazovi.

Kot navaja spletna stran CD, je uprizoritev razprodana, sedežni red pa zaradi novih ukrepov za zamejevanje koronavirusa ne velja.

HNK Zagreb, Idiot, CD, Dostojevski, Hrvaška