STA, 14. 10. 2017

Teja Reba ob zaključku Mesta žensk: Odprli smo veliko vprašanj za različna občinstva

Z burlesknim performansom avtorice in izvajalke Urške Vohar Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice, ki mu bo sledila "nora zaključna zabava", se bo nocoj na Metelkovi sklenila 23. izdaja Mesta žensk. Umetniška vodja festivala Teja Reba je povedala, da so letos odprli veliko vprašanj, ki so "zintrigirala" različna občinstva.
:
:

Matilda Buns in njene žemljice / Foto: Nada Žgank

Pred nocojšnjim zaključkom in polnim celodnevnim programom je Teja Reba presodila, da je bila letošnja izdaja mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto ženk zaenkrat zelo uspešna: "Obisk in odziv je bil fenomenalen, tako domačih kot tujih medijev. Odprle so se debate, ne samo najave, kar nas zelo veseli."

Današnji dan, ki ga bodo zaznamovale predvsem slovenske umetnice, bo uvedla regionalna konferenca na temo Arhiv kot proces oziroma, kako arhivirati sodobne scenske umetnosti in jih ohranjati, popoldan pa bosta umetnika Špela Petrič in Miha Turšič v navezavi na razstavo v Galeriji Škuc Liminalni agenti vodila participativni semiotični laboratorij.

V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bo ob 20. uri na sporedu premiera treh ustvarjalk in soavtoric besedila - režiserke Saške Rakef, igralke Barbare Krajnc Avdić ter dramaturginje Pie Brezavšček, ki so združile moči za predstavo Idealna. Kot napovedujejo na festivalu, gre za "interdisciplinarno raziskavo o (ne)spremenljivosti pogledov na materinstvo". Za veliki finale pa bo v metelkovskem Klubu Gromka poskrbela prva ponovitev performansa Urške Vohar z naslovom Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice.

"Zelo nas veseli, da smo pravzaprav iz mednarodnega konteksta, iz nekih novih smernic, iz tematske usmerjenosti zdaj pripravili prostor za refleksijo in namenili določeno pozornost domači ustvarjalnosti, ki je zelo na nivoju," je ob zaključnem dnevu povedala umetniška vodja festivala.

Spomnila je, da so se na letošnji izdaji osredotočili predvsem na razmerja med naraščajočimi nacionalizmi, med retradicionalizacijo in normativizacijo, dotaknili pa so se tudi teženj vrnitve k naravi. Odprli so denimo debate, vezane na splav in na družine, tudi v luči istospolnih družin in različnih oblik starševstva.

Teja Reba je povedala, da so bili vsi festivalski dogodki doslej presenetljivo dobro sprejeti. Od otvoritvene razstave O splavu umetnice Laie Abril, preko izjemnega performansa umetnice Eszter Salamon Muzej Valeske Gert do plesne predstave Oone Doherty Lov na upanje. Tudi pogovori so bili dobro obiskani, organizatorka pa je izpostavila še filmsko instalacijo Anne Linder Kurbazaspermo ter razstavo Liminalni agenti in festivalsko premiero lokacijskega večmedijskega performansa Hodi.ti v izvedbi Irene Pivka in Braneta Zormana, katerega ponovitev bo na sporedu še v nedeljo.

Na vprašanje, kako naprej, je Teja Reba odgovorila, da načrtujejo nadaljnji razmislek o temah iz letošnjega festivala v obliki publikacije, pa tudi preko soočenj mnenj in nadaljnjih raziskav. "Največja želja je, da vsebine, ki smo se jih letos dotaknile, ostanejo v javnem prostoru, v zavesti ljudi. Da se o njih v prihodnosti debatira in poskuša doseči določen napredek na tem področju," je sklenila sogovornica.

Mesto žensk