STA, 14. 5. 2013

Frljićeva predstava o problematiki izbrisanih na ogled v SMG

Prešernovo gledališče Kranj bo drevi ob 20. uri s predstavo 25.671 v režiji Oliverja Frljića gostovalo v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG). Politično angažiran avtorski projekt hrvaškega režiserja s tematiko izbrisanih je v kranjskem gledališču ob marčevski premieri in poznejših ponovitvah naletel na močan odziv gledalcev.
:
:

Foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Frljić želi s predstavo opozoriti javnost na problematiko izbrisanih, za katero Slovenija v 21 letih ni sprejela sistemske rešitve. Izbrisani so dolga leta živeli brez dokumentov, socialnega in zdravstvenega zavarovanja, brez možnosti za zakonito zaposlitev, šolanje ali izhod iz države in možnosti za sodelovanje v političnem življenju, ter v nenehnem strahu pred policijo in deportacijo, so zapisali v SMG.

"Pokazati želimo, zakaj in kako so bili ti ljudje izbrisani ter da se jim očita krivda in odgovornost za nekaj, kar je dejansko storila slovenska država. Katastrofalno je, da od leta 1992 do danes niti ena vlada ni rešila problema in mislim, da vse dosedanje vlade nosijo odgovornost za težave izbrisanih," je dejal Frljić.

Prešernovo gledališče Kranj je vsem slovenskim kulturnim institucijam ponudilo gostovanje, da bi se pokazalo, kakšna je kulturna politika v Sloveniji in ali slovenska gledališča zanimajo projekti, ki so družbeno relevantni.

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Matjaž Višnar, Maja Frančeškin, Maja Rekar in Bojan Stojanov. Dramaturginja je Marinka Poštrak.

Povezani dogodki