Muzeum, 31. 1. 2015

Srbska slikarka zaljubljena v Prešerna

Nocoj, 31. januarja 2015, bo v Beogradu srbska premiera gledališke predstave ABC oder Krieg Iva Svetine.
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić
Foto: Mare Mutić

Nocoj bo v največji operni in gledališki hiši Opera in teater Madlenianum v Beogradu srbska premiera gledališke predstave “ABC oder Krieg (Quasi una fantasia)”. Predstava, ki jo je režirala Barbara Novakovič Kolenc je nastala koprodukciji Muzeuma Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, Cankarjevega doma Ljubljana ter Opere in theatra Madlenianum iz Beograda, kjer bo drevi doživela premiero pred srbsko publiko.
 
Mednarodna premiera predstave ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) je rezultat avtentičnega medkulturnega povezovanja in sodelovanja. Predstava, ki poteka v treh jezikih: slovenskem, srbskem in nemškem je tako odprla večplastne možnosti medkulturnega sodelovanja v mednarodnem kulturnem prostoru. Ljubezen do jezika in raziskovanja se prepleta s konflikti, pritiski cenzure in sistema. Ženska, letni časi, forma, vsebina, poklic, zasebno življenje, krutost, ki v drami uniči pravkar nastalo vez, obkroža in zareže v prostor. To je drama (lahko rečemo kriminalka) o pripadnosti jeziku.
 
Odrska zgodba, ki nas popelje v obdobje med letoma 1831 in 1835 na Dunaj, v družbo jezikoslovcev in literatov, ki jih stilizirano upodabljajo Peter Musevski (Jernej Kopitar), Ivan Bekjarev (Vuk Karadžić), Borut Veselko (Matija Čop) in Jure Ivanušič (France Prešeren) ter nosilna ženska lika Aleksandra Balmazović (Mina Karadžić) in Vesna Pernarčič (Antonija pl. Hoeffern).
 
Igralce bo na premieri spremljala režiserka in producentka Muzeuma Barbara Novakovič Kolenc, direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček in avtor novega dramskega besedila ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.