Lena Gregorčič, SiGledal, 3. 9. 2010

Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Mestno gledališče ljubljansko

"Mestno gledališče ljubljansko. Za željne mjuzikla, komedije, drame in mešanice vsega tega. Za gledališke ljudi. In za tiste, ki bi to še radi postali."
:
:

Foto: arhiv

Prvi prelet repertoarja prihajajoče sezone ne ponudi zgolj znanih avtorjev in njihovi del,  temveč poznana imena –  torej taka, ki niso klasična ali sodobna, ampak kultna. To pa zmore samo teater, ki ve, kaj hoče.

Mestno gledališče ljubljansko ve, da je njegova zmaga v muzikalih (iz prejšnjih sezon: Kabaret, Sugar, Pomladno prebujenje …). V sezoni 2010/11 bo v koprodukciji s SNG Nova Gorica in režiji Borisa Kobala na oder postavil Boccacciovega Dekamerona v muzikalski preobleki.

Mestno gledališče ljubljansko ve, da je Shakespearova tragedija Romeo in Julija najbolj poznana ljubezenska zgodba vseh časov, zato je režijo zaupalo Diegu de Brei, ker če  pomislite: kolikokrat ste po de Brejevi režiji brez besed? Ko že misliš, da veš, kaj boš gledal, pride de Brea.

In ne nazadnje, Mestno gledališče ljubljansko ve, da je Williamsova Mačka na vroči pločevinasti strehi med za publiko – in to ve tudi publika.

Repertoar je raznovrsten tako zvrstno kot tematsko – od muzikala do tragedije, komedije ter drame. Drznejša je Mala scena, saj razprostira svežo sodobno dramatiko z aktualno problematiko ter širšemu občinstvu morda manj znana imena. S tem ponudi alternativo populističnemu velikemu odru, hkrati pa lahko v svoj krog sprejme različne profile gledalcev.

Ali, kot so zapisali na najbolj razširjenem socialnem omrežju (Facebook):

"Mestno gledališče ljubljansko
Za željne mjuzikla, komedije, drame in mešanice vsega tega.
Za gledališke ljudi. In za tiste, ki bi to še radi postali.
"

Verjetno najbolj realen slogan vseh teatrov. In v opombo – populistično ni manj vredno, je samo vredno, ker je interes omenjenega teatra ustvarjati predstave za publiko in ne hermetičnih instalacij, razumljivih zgolj ožjemu krogu sodelujočih.

MGL je poleg Mini teatra edini teater, ki je ujel korak s časom, ko je Ljubljana svetovna prestolnica knjige, saj je v koprodukciji z Društvom Celinka in KUD Pod topoli v režiji Borisa Kobala na oder postavil Nekropolo po istoimenskem romanu enega od najbolj znanih slovenskih pisateljev, Borisa Pahorja.

MGL je teater, ki bo v prihodnji sezoni gostil raznoliko publiko ter dinamično in atraktivno izpeljal gledališko leto, je prava poslastica za "mestno" publiko.

 

MGL

Lena Gregorčič, SiGledal, 2. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: SNG Nova Gorica
Lena Gregorčič, SiGledal, 2. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Drama SNG Maribor
Lena Gregorčič, SiGledal, 2. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: SNG Drama Ljubljana
Lena Gregorčič, SiGledal, 1. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Uvod
Lena Gregorčič, SiGledal, 1. 9. 2010
Zanimivo bi bilo gledati Shakespearje, ki so redki!
Lena Gregorčič, SiGledal, 5. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: Mestno gledališče Ptuj
Lena Gregorčič, SiGledal, 5. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11:Gledališče Koper
Lena Gregorčič, SiGledal, 20. 10. 2010
»Borštnik« je že na polovici ...
Lena Gregorčič, SiGledal, 18. 11. 2010
Najbolj pridni bralci so dramaturgi. Berejo vse.
Lena Gregorčič, SiGledal, 2. 9. 2010
Sprehod skozi repertoarje 2010/11: SNG Drama Ljubljana