DGKTS, 10. 10. 2016

Simpozij o slovenski radijski igri

Simpozij "Vitalna zvrst na robu medijskega prostora" o slovenski radijski igri bo v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje potekal v prostorih Alma Mater Europaea v soboto, 15. oktobra.

Foto: Pixabay

Prva slovenska radijska igra je bila leta 1928 le z odra v radijski studio prenesena gledališka predstava. Šele v tridesetih letih prejšnjega stoletja je postala radijska igra avtohtona umetniška zvrst, saj so se šele takrat začele pojavljati prve izvirne radijske igre. Odtlej je preživljala bogato zgodovino in pomembno sooblikovala mednarodni kulturni prostor. Besedila slovenskih avtorjev so bila prevedena v številne jezike, posnetki Radia Slovenija so bili na mednarodnih festivalih po navadi ocenjeni vrhunsko, delo ustvarjalnih ekip pa mnogokrat okronano s prestižnimi nagradami na svetovnih festivalih. V radijskem arhivu se je v tem dokaj kratkem obdobju nabralo čez štiri tisoč radijskih iger različnih žanrov.

Detekcija aktualnega trenutka slovenske radijske igre pa kaže drugačno sliko. V ustvarjalnem smislu še zmeraj vitalna in mednarodno konkurenčna se sooča z medijsko ignoranco, ostaja brez kritiške refleksije, nekaj desetletij zelo žive, pred dobrim desetletjem pa dokončno zamrle, čeprav bi se še kako rada zazrla z optimizmom v prihodnost. Dragocena zvrst zato ostaja na robu medijskega prostora.

Simpozij bo vodila Vilma Štritof, ponudil pa bo razmislek o tem uprizoritvenem žanru in razprl aktualna vprašanja v zvezi z njim.

Dopoldne ob 10.30 bo najprej na vrsti teoretski del z referati o ontologiji radijske igre, o zvoku in zvočnosti (režiser Igor Likar), o igri in igralcu v radijskem mediju (igralec Blaž Šef), o pogledu v prihodnost (režiser Klemen Markovčič) in o neodvisni produkciji radijskih iger (CONA – Brane Zorman, Irena Pivka).

Po referatih bo ob 12.30 predvajana radijska igra Radia Maribor Elizabeth iz leta 1997, najprej uprizorjena v ptujskem gledališču po besedilih Arthurja Janova, Nancy Friday in Samuela Becketta. Avtorji besedila so Sebastijan Horvat, Klavdija Zupan in Nataša Matjašec, avtor glasbe Drago Ivanuša, tonski posnetki delo Danila Ženka in Iva Smogavca, igrala je Nataša Matjašec.

Ob 14. uri bo okrogla miza z gosti (antropologinja Vesna Vuk Godina, urednica Uredništva igranega programa na Radiu Slovenija Gabrijela Gruden, pisec in režiser Vinko Möderndorfer, režiserka Ana Krauthaker), ki jo bo vodila dramaturginja Vilma Štritof. Ker bo okroglo mizo neposredno prenašal naš program Ars do 15. ure, naj udeleženci in občinstvo ne bi zamujali. Sicer pa se bo okrogla miza nadaljevala tudi po neposrednem prenosu in njen konec je predviden okrog 15.30.

Simpoziju bo sledil in situ večmedijski performans (40–50 min) Hodi mesto Radia Cona.