FBS, 14. 10. 2011

Program odprtja 46. Festivala Borštnikovo srečanje

V petek, 14. oktobra se bo z odprtjem razstave 25 + 25, gledališke scenografije Marka Japlja v Avli SNG Maribor, začel letošnji 46. Festival Borštnikovo srečanje.

Foto: Marko Japelj

Svečano odprtje bo ob 19.30, v Veliki dvorani SNG Maribor. Po pozdravnem nagovoru Alje Predan, umetniške direktorice srečanja, bo imel slavnostni nagovor predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Ljubo Germič. Sledila bo otvoritvena predstava Rojeni v YU Jugoslovanskega dramskega pozorišta Beograd  v režiji Dina Mustafića. Še pred večerno slovesnostjo bo ob 19. uri bo z balkona gledališča nagovoril navzoče župan Mestne občine Maribor Franc Kangler.

Letošnji Festival Borštnikovo srečanje je po vsebini zelo bogat. Na njem  bo poleg tekmovalnega in spremljevalnega programa  tudi slovenski show-case (selekcija predstav namenjena mednarodnemu prostoru). V tekmovalnem programu se bo zvrstilo 11 predstav, v okvir Festivala sodita tudi programska sklopa Generacije, ki je namenjen mladim po duši, Mostovi, ki ga sestavljajo predstave tujih gledališč, predstave AGRFT, bogat bo tudi spremljevalni program. V njem bodo med drugim okrogla miza Prevajanje za gledališče, mednarodni simpozij Koliko politike, koliko fašizma?, mednarodna delavnica Umetniški festivali in stalno delujoče kulturne organizacije. Novost je programski sklop, poimenovan Fokus, ki je letos posvečen Slovaški. Na njem se bodo zvrstile bralne uprizoritve treh sodobnih slovaških dram, pogovor o sodobnem slovaškem gledališču in dramatiki, predstavil se bo Gledališki inštitut iz Bratislave.

Ob zaključku festivala bodo podeljene nagrade najboljšim igralcem in predstavam in podeljen Borštnikov prstan za življenjsko delo (letos namenjen igralki).

***
Program odprtja 46. Festivala Borštnikovo srečanje (petek, 14. oktobra 2011)

18.00
Odprtje razstave 25 + 25, gledališka scenografija Marka Japlja  v avli SNG

19.00
Pred SNG Maribor 
- Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, nagovor z balkona

19.30
Odprtje festivala Velika dvorana SNG Maribor
- Alja Predan, pozdravni nagovor
- Ljubo Germič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, slavnostni nagovor

- Rojeni v YU, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

22.00
Prijateljsko srečanje v Kazinski dvorani