SSG Trst, 23. 9. 2015

Predstavitev abonmajske sezone 2015/16 Slovenskega stalnega gledališča

Dramske predstave, glasbeni dogodki, muzikal, plesne uprizoritve, komorna doživetja so sestavine večplastne abonmajske sezone 2015/2016 Slovenskega stalnega gledališča.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Poletni predvpis je z nadpovprečno dobrim odzivom gledalcev postal pokazatelj zanimanja publike za vsebine novega programa, ki ga je podpisal umetniški vodja Eduard Miler. Mnogi so v poletnih mesecih potrdili svojo zvestobo SSG-ju s posebno ugodnimi pogoji, zdaj pa se pričenja jesenski del abonmajske kampanje, ki se bo nadaljeval do prve premiere letošnje sezone, Ibsenovega Peer Gynta, na sporedu od 6. novembra.

V času abonmajske kampanje bo gledališče prisotno na odrih raznih društev in kulturnih domov z izvenabonmajsko, zabavno koprodukcijo Kako postati Slovenci v 50. minutah, ki je nastala v okviru letošnjega Slofesta kot skupni projekt z društvom Razseljeni in Glasbeno matico. Številna sodelovanja bodo zaznamovala tudi letošnji program, ki bo na področju hišnih uprizoritev predstavil dve odmevni koprodukciji: prva je omenjeni, Ibsenov Peer Gynt, ki je nastala z Mestnim gledališčem ljubljanskim, druga pa bo Cankarjeva Lepa Vida, koprodukcija s SNG Nova Gorica in Prešernovim gledališčem Kranj. V Mali dvorani in v Klubskem prostoru pa se bodo zvrstile uprizoritve zanimivih sodobnih in klasičnih besedil: Ismena, njena sestra nizozemske avtorice Lot Vekemans, Pes, noč in nož uspešnega nemškega dramatika Mariusa von Mayenburga, Molièrova komedija Amfitrion in predelava Bariccove mojstrovine Devetsto v avtorskem projektu Patrizie Jurinčič. Posebno presenečenje letošnje sezone bo uprizoritev broadwayskega komornega muzikla Zadnjih pet let (The last 5 years) Jasona Roberta Browna v režiji Igorja Pisona. Režiserji, ki bodo letos ustvarjali na tržaškem odru bodo poleg omenjenih še Eduard Miler, Miha Nemec, Matjaž Farič in Renata Vidić.

Kot običajno bodo abonenti lahko ustvarili različne kombinacije vsebin z izbirnimi programi, ki ponujajo gostujoče dramske, glasbene in plesne predstave. Sodelovanje s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine bo letos potekalo v obliki izmenjave dvoran in publike, saj bo predstava Beneški trgovec ljubljanske Drame gostovala v znamenju Shakespearjevega leta v veliki dvorani gledališča Rossetti (z italijanskimi nadnapisi), predstava Quai Ouest Bernarda Marie Koltésa (gledališče Metastasio iz Prata) pa bo gostovala v dvorani SSG in bo opremljena s slovenskimi nadnapisi.

Vsakoletno partnerstvo z deželnim združenjem ERT in sodelovanje z Artisti associati-circuito regionale Danza bo omogočilo obiskovalcem SSG ogled dveh zelo različnih plesnih dogodkov: decembra bodo na sporedu spektakularni in edinstveni ljudski plesi s prvaki Gruzijskega državnega baletnega ansambla, marca pa svojevrstna interpretacija ljubezenske zgodbe iz ene najbolj znanih Puccinijevih oper, Madama Butterfly, v izvedbi ansambla Balletto di Siena.

Glasbena matica bo prisotna v abonmajskem in izvenabonmajskem programu na več področjih. Poleg sodelovanja pri realizaciji muzikla z instrumentalno skupino v živo, bo podprla namreč gostovanje najnovejšega scenskega koncerta Carmine Slovenice Fortuna Fauvelu ne bo par! in ekskluzivni vocal-pop dogodek z nastopom italijanske skupine Spritz for five in slovenske skupine Jazzva.

Bogat dramski program bodo dopolnile še predstave Misterij buffo Vladimira Majakovskega (SNG Drama), avtorski projekt Oliverja Frljića o izbrisanih 25.671 (Prešernovo gledališče Kranj) in projekt AGRFT-Glej z naslovom Tisočdevetstoenainosemdeset Simone Semenić.

Nagradna predstava za abonente pa bo uprizoritev SSG Waechterjevega besedila za vse starosti Šola za klovne. Vse dramske predstave abonmajskega programa bodo kot vedno opremljene z italijanskimi nadnapisi.

Izvenabonmajski program predvideva sodelovanja z društvom Razseljeni, z Univerzitetnim gledališkim središčem CUT, nenazadnje z Glasbeno matico, ki bo tudi letos ponovila uspešno pobudo Nedeljskih matinej pod umetniškim vodstvom Črtomirja Šiškoviča. Sodelovanje s kulturnim društvom Primorski poletni festival pa bo omogočilo udeležbo na zanimivem opernem izletu z ogledom kultne Carsenove uprizoritve Verdijeve Traviate v gledališču La Fenice v Benetkah.

Slovensko stalno gledališče bo prisotno tudi v Gorici z abonmajskim programom, v Benečiji pa z izvenabonmajsko ponudbo. Tudi šole vseh stopenj bodo spoznale svet gledališča z abonmajskimi predstavami za otroke in mladino.

Po vsebinah in oblikah bo program zelo raznolik, skupna usmeritev pa bo iskanje Jaz-a in njegovih plasti, da bi sredi izzivov današnjega časa lahko našli odgovore predvsem v globini svoje duše, kjer je prostor tudi za modrost sproščenega nasmeha.

Prodaja abonmajev pri blagajni Slovenskega stalnega gledališča poteka vsak delovnik od  10. do 15. ure.

Povezava: Spletna stran Slovenskega stalnega gledališča Trst

Povezani dogodki

SSG Trst, 24. 12. 2016
Voščilo SSG Trst
SSG Trst, 28. 4. 2010
Tingeltanz