SSG Trst, 17. 12. 2015

Tržaška premiera koprodukcije Lepa Vida s spremljevalnimi dogodki

Slovensko stalno gledališče v Trstu v petek, 18. decembra, pripravlja praznični večer s premiero predstave Lepa Vida, otvoritvijo razstave Lele B. Njatin »Narod si bo pisal sodbo sam« ter slovesno podelitvijo nagrade Uchimura za predstavo Moderne no drame.
:
:
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Urška Boljkovac / Arhiv SNG Nova Gorica

Pred božičnimi prazniki bo Slovensko stalno gledališče poskrbelo za res poseben premierski večer, na katerem bodo na sporedu kar trije dogodki. V petek, 18. decembra si bodo obiskovalci gledališča lahko ogledali tržaško premiero nove koprodukcije s Prešernovim gledališčem Kranj in s SNG Nova Gorica, pričakovane uprizoritve Cankarjeve Lepe Vide. Pred predstavo in sicer ob 20. uri pa bo publika lahko tudi brala in »gledala« Cankarjevo besedo na razstavi Lele B. Njatin Narod si bo pisal sodbo sam. Na Velikem odru Kulturnega doma bo sledila še slovesna podelitev nagrade Uchimura za uprizoritev Modernih nô dram, ob prisotnosti predstavnikov mednarodne delegacije izvršnega odbora Mednarodnega gledališkega inštituta ITI Worldwide (International Theatre Institute, World Organization for the Performing Arts) in Veleposlanika Japonske v Ljubljani. Po premieri bo gledališka kavarna ponudila kot običajno tematski sprejem, ki bo tokrat razpet med slovensko Vido in Daljnim vzhodom Mishime in Uchimure. 

Lepa Vida velja za največkrat literarno obdelan motiv v slovenski književnosti. Tradicionalno žensko balado je prepesnil France Prešeren, ki je Lepo Vido povzdignil v romantično junakinjo, ker je zapustila svoj dom zaradi želje po boljšem življenju. Ivan Cankar je Lepo Vido postavil kot simbol hrepenenja (po nedosegljivem). Lepa Vida je eno največjih slovenskih besedil in mitov, saj odpira tematiko neizpolnjenega hrepenenja, ki je Ivana Cankarja spremljalo vse življenje. »Človek vedno znova hrepeni po pokrajinah Lepote, Resnice, Dobrote. Skrajni idealizem, lepota proti neprestanemu boju  za stanovanja, za službo, polno vrečko predelanih jestvin, modne obleke, čevlje, najnovejši računalnik, robotizirano zdravstvo, ki nas bo rešilo vseh bolezni! V gonji, da bi postali popolni, se neprestano borimo, zato stojimo na mestu in naša duša, ujeta v ta krč, hrepeni po svobodi, prebivališču, od koder izhaja, po lepoti,« je o tem, kako ga nagovarja dramsko besedilo Lepa Vida, povedal režiser Miha Nemec.

V vlogi Lepe Vide bo nastopila igralka Maja Nemec, člana igralskega ansambla SSG Luka Cimprič in Primož Forte pa igrata v vlogah Dolinarja in sojenice, ki ustvarja tudi zanimivo glasbeno kuliso v živo (podpisala jo je priznana makedonska skupina Foltin). V ostalih vlogah igrajo Dušanka Ristič, Blaž Setnikar, Blaž Valič, Matija Rupel, Borut Veselko, Alida Bevk, Aljoša Ternovšek, Tea Vidmar in Zvezdana Novaković.

Dramaturgijo je podpisal Nejc Valenti, scenografa sta Niki Bonetti in Anamarija Cej, kostumografinja pa Bjanka Adžić Ursulov. Srčika uprizoritvenega koncepta ostaja hrepenenje kot prebujanje duše, pri čemer teža replik izginja v polju neizrečenega oz. neizrekljivega, tudi s pomočjo metode Fitzmaurice Voicework.

Predstava bo na sporedu v petek in v soboto ob 20.30, v nedeljo 20. decembra pa ob 16.00. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi, popoldanska tudi z brezplačnim avtobusnim prevozom.

V petek, 18. decembra, ob 20. uri, bo v premierski večer uvedla otvoritev rastave Pokrajinskega muzeja Kočevje Narod si bo pisal sodbo sam. Razstava se navezuje na uprizoritev SSG Cankarjeve drame Hlapci, ki je tekmovala na letošnjem Borštnikovem srečanju. Razstava povezuje umetniško ustvarjanje Lele B. Njatin in zgodovinsko raziskovanje Vesne Jerbič Perko. Njatinova je odraščala v Kočevju, kjer je sloviti citat iz drame postal geslo med zasedanjem Zbora odposlancev slovenskega naroda (1. - 4. oktober 1943). Umetnica napis doživlja kot samostojni vizualni znak in z razstavo opozarja na moč besede, ki se odmika od svojega prvotnega konteksta. B. Njatinova to demonstrira tako, da napis Narod si bo pisal sodbo sam vizualno in zvočno kontrapostira z napisi v urbanem eksterierju Kočevja. Razstava je bila prvič postavljena v Pokrajinskem muzeju Kočevje poleti 2014, jeseni istega leta pa v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU v Ljubljani. 

Pred premiero Lepe Vide bo v Veliki dvorani podelitev nagrade Uchimura za najboljšo uprizoritev dramskega dela japonskega avtorja za predstavo SSG Trst Moderne nō drame Yukia Mishime v režiji Mateje Koležnik. Nagrada Uchimura, ki se ob podpori družine Uchimura podeluje že od leta 1992, je posvečena spominu na nekdanjega predsednika Japonskega nacionalnega centra ITI Naoyo Uchimuro, dramatika, ki je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču po vsem svetu. Namen te prestižne nagrade za področje uprizoritvenih umetnosti je podpiranje in vzpodbujanje umetniških pobud skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem.