SSG Trst, 12. 5. 2021

Bogdana Bratuž in vsi njeni ženski liki

V spomin na pred kratkim preminulo igralko in na vse njene ženske like je Slovensko stalno gledališče pripravilo video poklon Bogdani Bratuž, ki ga bo predvajalo v soboto, 15. maja od 20.00 dalje na YouTube kanalu SSG.

Bogdana Bratuž / Foto: Arhiv SSG Trst

Goričanka Bogdana Bratuž, rojena leta 1934 v znameniti družini umetnikov, je bila markantna igralka, ki je v Trstu odigrala najrazličnejše vloge kot članica stalnega ansambla. Doživela je bogato ustvarjalno obdobje in je od sedemdesetih do devetdesetih let nastopila v skoraj vseh predstavah, v širokem razponu vlog in z vsemi najbolj znanimi režiserji slovenskega prostora.

V gledališkem listu, ki je počastil štiridesetletnico gledališke kariere Bogdane Bratuž, lahko preberemo, da je preživela svojo umetniško pot na dveh skrajnostnih področjih slovenskega nacionalnega prostora, v Trstu in v Mariboru. Z možem, igralcem Antonom Petjetom, je bila najdlje zvesta tržaškemu odru. Prejela je tudi več pomembnih nagrad; med temi je tudi Borštnikova nagrada za igro (1980). Sodelovala je pri snemanju radijskih oddaj tako na RTV kot tudi na Radiu Trst A in je vodila tečaje za kulturo govora ter gledališko vzgojo.

O delu in življenju Bogdane Bratuž bodo spregovorile predsednica SSG Breda Pahor, teatrologinja Bogomila Kravos in nekdanja urednica slovenskega otroškega in mladinskega programa Radia Trst A Dorica Žagar. Scenarij in režijo je podpisal direktor SSG Danijel Malalan, za montažo in posnetke pa je poskrbel Dejan Mahne Kalin. Video je opremljen s fotografijami iz mnogih nastopov Bogdane Bratuž na tržaškem odru in z arhivskimi posnetki.

Videopoklon bo spomin in hkrati priložnost za boljše poznavanje dela igralke, ki je sooblikovala zgodovino tržaškega gledališča v mnogih nepozabnih uprizoritvah.

Bogdana Bratuž, SSG Trst

SSG Trst, 12. 4. 2012
Milost ali nesreča
SSG Trst, 3. 10. 2009
Sporočilo za javnost št. 4
SSG Trst in Pokrajina Trst v sodelovanju s Pokrajino Gorica, 25. 5. 2010
Novi debi med kuharico in njeno pomočnico