STA, 26. 6. 2023

Predstave Evakuacije duha poklon Kosovelu - Človeku

V prostorih Osmo/ze na Slovenski 54 bo drevi ob 20. uri premiera predstave Evakuacije duha. Besedilo predstave je nastalo preko zapisov Srečka Kosovela. Predstava skozi deset gledaliških prizorov sledi naraščajoči plimi groze, ki preti Evropi, in se obenem poklanja Srečku Kosovelu - Človeku.
:
:
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci
Foto: Asiana Jurca Avci

Kot je zapisal režiser predstave Aljoša Živadinov Zupančič, je dramsko besedilo predstave Evakuacija duha nastalo izključno preko zapisov Srečka Kosovela, njegovih osebnih pisem in pesmi, kot konstrukcija, z namenom, da "v predstavi izgovarjamo njegov čas, mislimo in udejanjamo pa našega".

"Njegovo liriko, tako impresionistično iz njegovih 'začetkov', kot tudi konstruktivistično kolažiranje, ki ga je udejanjal v svojem 'kasnejšem obdobju', poskušamo prenašati v gledališki jezik, v gledališko logiko. V Kosovelu samem, ki nam ostaja še zakrit za pajčolanom zgodovine in precej taktičnega prikrivanja svojega intimnega življenja (verjetno z namenom, da vseeno v ospredju zgodovinopisja ostane njegova Poezija), smo poskušali prepoznati Kosovela Človeka. Nekoga, ki bi nam lahko bil prijatelj, tovariš, brat; nekoga, ki je skoraj 100 let nazaj trpel iste eksistencialne muke, kot jih trpimo sedaj ... in ne nekoga, ki je bil 'zgolj' Poet, 'zgolj' Mit - čez zgodovinska pojavna osebnost, kolektivna zgodba našega naroda, ki pa ne samo da zelo ljubi, ampak tudi zelo trpi," je dodal.

Predstava skozi skozi deset gledaliških prizorov sledi naraščajoči plimi groze, ki preti Evropi. "Skozi deset gledaliških prizorov sledi smrti posameznika, ki po mesijansko skuša odkriti harmoničnost sveta nas vseh. Kako rane enega postanejo rane mnogih; kako zdravljenje enega postane oskrba vseh," je zapisal režiser.

In še: "Skozi deset gledaliških prizorov manifestiramo nasprotujoče si fragmente posameznika, ki ni kot nek Leonardo da Vinci, ki v času 'stoji kakor kip človeka, ki ga ne razgibljejo dobe, ki je zvest svoje poslanstvu vedno'. Kajti to je Leonardo da Vinci - Mit. Človek pa je dinamika. Skozi deset gledaliških prizorov hočemo razumeti Srečka Kosovela - Človeka; da bi razumeli njegov Mit. Skozi deset gledaliških prizorov se poklanjamo Srečku Kosovelu - Človeku."

V predstavi nastopajo Julita Kropec, Maks Dakskobler, Nika Korenjak, Peter Frankl in Jure Žavbi. Scenografinja je Dunja Zupančič, kostumograf Claudi Sovre, dramaturginja Helena Šukljan, oblikovanje zvoka ima na skrbi Ana Jerina, oblikovanje luči Janez Kocjan. Producent predstave je Zavod Delak, Center za raziskave scenskih umetnosti.

Ponovitvi predstave bosta 27. in 28. junija, prav tako ob 20. uri.

Aljoša Živadinov Zupančič, Evakuacije duha