STA, 9. 7. 2024

Ruski gledališčnici obsojeni zaradi domnevnega opravičevanja terorizma

Rusko vojaško sodišče je danes dramatičarko Svetlano Petrijčuk in režiserko Jevgenijo Berkovič za zaprtimi vrati obsodilo na po šest let zapora, ker naj bi v gledališki predstavi iz leta 2021, ki govori o porokah ruskih žensk s pripadniki skrajne Islamske države (IS) v Siriji, opravičevali terorizem.
:
:

Foto: Pixabay

Odvetnica obsojenih umetnic je sodni postopek označila za nezakonit in nepošten ter poudarila, da sta obe povsem nedolžni. "Seveda se bomo na to odločitev pritožili," je dodala.

39-letna Berkovič in 44-letna Petrijčuk so ruske oblasti aretirale maja lani in ju obsodile zaradi njune nagrajene predstave iz leta 2021. Ta govori o ruskih ženskah, ki so jih prek spleta zvabili v zakon z borci IS v Siriji, po vrnitvi v domovino pa so jih zaprli.

"Igro sem uprizorila, da bi preprečila terorizem," je med sojenjem dejala Berkovič, katere podporniki menijo, da bi bila obsodba lahko povezana z njenimi pesmimi, v katerih kritizira ruski napad na Ukrajino.

Na sodišču je umetnici podprl tudi Dmitrij Muratov, urednik ruskega časnika Nova Gazeta, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir.

Jevgenija Berkovič, Svetlana Petrijčuk, Rusija