STA, 5. 11. 2010

Po Mannheimu Nibelunški prstan v novi režiji še v Ludwigshafnu

S premiero opere Rensko zlato se bo drevi v gledališču Theater im Pfalzbau v nemškem mestu Ludwigshafen ob Renu začel nov uprizoritveni ciklus vseh oper Richarda Wagnerja iz sklopa Nibelunški prstan. Do leta 2013 nameravajo uprizoriti vse štiri dele te operne sage.
:
:

 

Režiser in ravnatelj te dramsko-operne hiše Hansgünther Heyme namerava tetralogijo, ki skupaj traja 16 ur, zrežirati tako, da bo radikalno obrnjena v sedanjost in da bo tematizirala brezup in strahove mnogih mladih ljudi.

Visoki stroški nove postavitve celotnega Nibelunškega prstana se zdijo lokalnim veljakom sporni. Kajti v samo nekaj kilometrov oddaljenem Narodnem gledališču v Mannheimu so prav tako začeli uprizarjati Wagnerjevo operno tetralogijo v novi režiji, tako da je utemeljeno domnevati, da gre za pomanjkljivo medsebojno usklajevanje opernih hiš.

K Wagnerjevemu Nibelunškemu prstanu poleg Renskega zlata sodijo opere Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Rensko zlato bo obenem odprlo šesto izdajo Festivala Ludwigshafen, ki bo trajal do 11. decembra.

Richard Wagner