STA, 19. 10. 2017

V Velenju slovenska premiera projekta Balkan Dance Project Vol. 3

V Domu kulture Velenje bo drevi ob 19. uri slovenska premiera mednarodnega plesnega projekta Balkan Dance Project Vol. 3. Plesni triptih, v katerem sodelujejo trije koreografi in šest plesalcev, bo z gibi modernega baleta osvetlil literarne junake, ki so zaznamovali kulturo jugoslovanskega prostora, so sporočili iz Festivala Velenje.

Foto: Zoran Lešić

Plesni projekt je sestavljen iz treh delov, ki jih združuje kulturna zapuščina balkanskega prostora. Prvi del plesnega triptiha bo posvečen najbolj svetovljanskemu in najmodernejšemu delu iz bogate zakladnice opusa slovenskega pisatelja, dramatika in pesnika Ivana Cankarja, saj bodo plesalci predstavili Cankarjevo burlesko Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

V drugem delu predstave bo predstavljeno literarno delo Iva Andrića Znaki ob poti, tretji del plesne produkcije pa bo v znamenju sevdalinke z naslovom Što te nema. Sevdalinka je edinstven narodni glasbeni izraz Bosne in Hercegovine, močno prežet z melosom melanholije.

Fuzija treh čutnih zgodb je nastala v koreografiji Aleksandra Saše Ilića in v režiji Aleksandra Nikolića, ki prihajata iz Srbije, Ivane Hadžihasanović iz Bosne in Hercegovine ter Igorja Kirova iz Makedonije. Preplet različnih slogov bo skozi telesni gib izražen v posameznih tematskih segmentih, ki vsak zase nosijo pečat avtorja.

Plesalci so Mojca Majcen, Ema Janković, Zujejha Kećo, Branko Mitrović, Luka Živković in Jakša Filipovac. Gradijo mostove med narodi balkanskega prostora, ki so povezani z enakimi tradicionalnimi koreninami, religijo, zgodovino in narodno umetnostjo, navajajo na Festivalu Velenje.

Projekt temelji na ustvarjalnosti in integraciji ustvarjalcev in umetnikov s skupno kulturno dediščino Balkana in tako prispeva k mobilnosti zaposlenih na področju kulture in medkulturnemu dialogu v jeziku umetnosti.

Predstava je nastala v produkciji Festivala Velenje, Tanzelarije iz Sarajeva ter Inštituta za umetničku igru Srbije. To je že četrta mednarodna produkcija Festivala Velenje.

Po premieri bodo v avli kulturnega doma odprli fotografsko razstavo Nemanje Maraša iz Beograda. Na ogled bo serija velikih portretov baletnih plesalcev, ki so nastali takoj po plesnih uprizoritvah.

STA, 12. 10. 2010
V Postojni podelili matičke
Zavod Flota / STA, 17. 5. 2011
Nosorog - avtorski projekt