Kaja Novosel, Program Ars, 3. 10. 2023

Praznujemo radijsko igro! Od prvih začetkov do radoživih pesmi in igrač

Pregled radijske igre med 2. in 8. oktobrom: Oktobrski program pričenja z več slavnostnimi dogodki, ki praznujejo radijsko igro in njene ustvarjalce, med drugim okrogli jubilej enega naših osrednjih ustvarjalcev radijske igre.
:
:

Foto: Pixabay

V tem tednu se je začel tudi jesenski cikel o zgodovini slovenske radijske igre. Jesenske ponedeljkove termine radijske igre bo zaznamovalo še vedno aktualno praznovanje 60. obletnice programa Ars – poslušalke in poslušalci bodo lahko vse oktobrske in del novembrskih ponedeljkov prisluhnili edinstvenemu šestdelnemu ciklu Zgodovina slovenske radijske igre avtorja in režiserja Petra Zobca, ki je igrano-dokumentarno delo skupaj s tonsko mojstrico Metko Rojc ustvarjal med marcem in septembrom leta 2003. Rdeča nit cikla so ustvarjalci, sopotniki in poslušalci radijske igre, o in za katere je Zobec gradivo zbiral v knjižnicah, arhivih, studiih, pa tudi na intervjujih in pogovorih. Prvi del, ki bo na sporedu 2. oktobra ob 22.05 na programu Ars, zajema čas med letoma 1928 in 1941 ter tako ponuja uvid na začetke dolge in bogate zgodovine radijske igre, letos stare že petindevetdeset let.

Tudi četrtkov termin radijske igre na programu Ars bo slavnosten, saj bo posvečen osemdesetemu rojstnemu dnevu Aleša Jana. Opus dolgoletnega urednika Uredništva igranega programa in režiserja – ki je svojo pot v radijskem mediju začel kot otroški igralec – obsega več kot 550 radijskih iger in drugih radiofonskih del, s katerimi je Radio Slovenija sodeloval na skoraj vseh mednarodnih festivalih. Kot gost je režiral na številnih evropskih in na vseh radijskih postajah nekdanje Jugoslavije, zrežiral je več kot šestdeset iger na nosilcih zvoka, bil pa je tudi član različnih nacionalnih in mednarodnih komisij in žirij.

Deloval je kot koordinator European Broadcasting Union za radijsko igro in profesor radijske igre in režije na ljubljanski AGRFT. Za svoje obsežno režijsko delovanje na radijskem področju je prejel dve najvišji slovenski kulturni priznanji, in sicer nagrado Prešernovega sklada ter Župančičevo nagrado. Nezanemarljiv je tudi njegov prispevek k teoriji radijske igre: knjiga Slišati sliko, videti zvok je eno izmed temeljnih čtiv o zgodovini slovenske radijske igre. Režiserjev okrogli jubilej bo program proslavil z radijsko igro Let z eteroplanom v slavljenčevi režiji, v kateri je osrednja tema - ljubezen. Impresionistična zvočna slika, ki jo je po noveli Vaza s tuberozami Mirana Jarca priredil hrvaški književnik Luko Pateljak, v več vzporednih zgodbah razkriva različne poglede štirih parov na ljubezen, pri čemer se jim vedno bolj poraja tudi vprašanje v meščansko dekadenco ovitega obstoja.

Po premieri na programu Ars bo v torek ob 21.05 še na Prvem programu premiera radijske igre Domovci hrvaške avtorice in igralke Ane Marije Veselčić. Čustveno močna in nežno humorna zgodba o usodah otrok v domski družini v ospredje postavlja mladostniški vsakdan, ki ga kljub specifičnemu okolju krojijo tipični fenomeni odraščanja: sklepanje prijateljstev, prva ljubezen, mladostniško preizkušanje meja, predvsem pa iskanje samega sebe. Radijsko igro, sestavljeno iz intimnih in ganljivih monoloških izpovedi domovcev, je v letošnjem letu režiral Alen Jelen, glavno vlogo Lele pa je interpretirala Lara Wolf.

Kratka radijska igra: ironije in navihanosti

V sredinem terminu kratke radijske igre na programu Ars bo na sporedu radiofonska priredba kratke zgodbe slovenskega pisatelja Zdenka Kodriča z naslovom Ironija istega. Fantazijska zgodba, ki je del Kodričeve zbirke kratkih zgodb z naslovom Visoka moda, prevprašuje položaja zasliševalca in zaslišanca – medtem ko poskuša zasliševalec skrivnost razkriti, se jo zaslišani trudi prikriti. Zgodbo je leta 2007 priredil in režiral Jože Valentič, interpretirala pa sta jo Davor Herga in Tadej Toš.

Sobotna kratka radijska igra na Prvem programu – ravno tako v režiji slavljenca Aleša Jana – pa bo poslušalke in poslušalce srečala z njihovim starim znancem: na radijske valove se vrača Afanti, priljubljen lik muslimanskih ljudskih zgodb, ki krožijo po Sinkiangu, avtonomni pokrajini na severozahodu Kitajske. V igri Vreča modrosti sta združeni dve ljudski zgodbi z Daljnega vzhoda, ki ju je iz kitajščine prevedla Maja Lavrač in ju v obliki skeča za radio priredila Gordana Kunaver. Prebrisani Afanti v interpretaciji Poldeta Bibiča bo tudi tokrat ponagajal neznačajnežem iz višjih družbenih slojev!

Radijska igra za otroke na Prvem programu: radožive pesmi in igrače

Prvo oktobrsko jutro bodo najmlajši poslušalke in poslušalci lahko zapeli ob radijski igri Franeta Puntarja – protagonistka igre Pesem gre na zmenek je namreč kar Pesem sama (interpretirala jo je Svetlana Makarovič). Posebnost te radijske igre za otroke je, da je bila leta 1977 posneta v stereo tehniki, kar je bil pred skoraj petdesetimi leti velik dosežek. Režiser radijske igre je slavljenec Aleš Jan, ki je skupno zrežiral prek sto radijskih iger za otroke, svoj osemdeseti rojstni dan pa praznuje ravno na 1. oktober.

8. oktobra bo na sporedu radijska igra za otroke Pikec in Puhec, ki jo je režiserka Irena Glonar priredila po povesti slovenskega prozaista Vlada Žabota. Mihec v peskovniku pozabi svoji igrački Pikca in Puhca – ta se odpravita za malim lastnikom v veliko mesto, kar za igrači postane prava avantura, polna zanimivih dogodivščin, novih poznanstev, pa tudi nevarnosti … Pikca je interpretiral Uroš Smolej, Puhca pa Zvone Hribar.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365.

 

Spored radijskih iger med 1. in 8. oktobrom 2023:

Nedelja, 1. oktober
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Frane Puntar: Pesem gre na zmenek

Ponedeljek, 2. oktober
Radijska igra 22.05 (Ars) – Peter Zobec: Od začetkov do prve svetovne vojne

Torek, 3. oktober
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Ana Marija Veselčić: Domovci

Sreda, 4. oktober
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Zdenko Kodrič - Jože Valentič: Ironija istega

Četrtek, 5. oktober
Radijska igra 22.05 (Ars) – Miran Jarc - Luko Paljetak: Let z eteroplanom

Sobota, 7. oktober
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Ujgurska ljudska - Gordana Kunaver: Vreča modrosti

Nedelja, 8. oktober
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Vlado Žabot - Irena Glonar: Pikec in Puhec

radijska igra, Radio Ars, Aleš Jan