STA, 22. 6. 2015

Polnoletna Ana Desetnica bo gostovala po vsej Sloveniji

Konec tedna se bo na pot po slovenskih krajih odpravila Ana Desetnica, ki letos praznuje 18. rojstni dan. Mednarodni festival uličnega gledališča se bo začel v petek, 26. junija, v Sežani in Kranju, v 13 dneh pa bo obiskal 13 mest. Po besedah direktorja festivala Gora Osojnika Ana Desetnica iz ljubljanskega postaja vseslovenski festival.
:
:

Teža kože / Foto: Arhiv Lonely Circus

Za lažjo preglednost lokacij in datumov predstav so organizatorji izdelali poseben zemljevid s prizorišči, na katerih si bo v času festivala mogoče ogledati predstave uličnega gledališča. Kot je na novinarski konferenci dejal Osojnik, se je festival razširil na številna mesta, zato so se pri organizaciji znašli pred velikim izzivom. Posamezni organizatorji so se oblikovali v nekakšno skupnost, ki si je nadela ime Desetničarji. Letos bo Ana Desetnica prvič obiskala Škofjo Loko, Radovljico in Kočevje.

Festival ima v vsakem mestu svojo podobo, organizatorja in idejo. Vodja Gledališča Ane Monro upa, da bodo lokalna okolja festival sprejela za svojega, ne zgolj kot podaljšek ljubljanskega.

V sklopu 18. festivala bodo po Sloveniji gostili 36 skupin iz 14 držav, med katerimi je Osojnik izpostavil poljski Teatr Biuro Podrozy, ki se bo predstavil z dvema ognjenima spektakloma Carmen Funebre in Macbeth, ter poljski dvojec Scena C, ki bo poskrbel za interaktivno predstavo v slogu risanke A je to. Ponovno se na festival vračajo t. i. Edinstveni trije oziroma belgijsko-nemška klovnovska zasedba The Primitives. Zelo bogata je tudi domača produkcija.

Namesto vsakoletnega piknika na obrobju Ljubljane se je gledališče Ane Monroe letos odločilo vzpostaviti festivalsko središče, ki bo v Miklošičevem parku živelo ves čas ljubljanskega dela festivala oziroma med 1. in 4. julijem. Tu bodo na ogled festivalske predstave, organizatorji pa napovedujejo tudi pester siceršnji program. Prvi dan, ki so ga tematsko naslovili Naj se začnejo igre, se bodo predstavili umetniki iz Radovljice in Maribora. Obiskovalcem bodo na voljo knjižnica reči ter različne družabne igre. Drugi dan bodo namestili premično kuhinjo, kjer si bo mogoče speči palačinke ali narediti smoothie, zbranim pa se bodo predstavili ulični gledališčniki iz Celja. Tretji dan, na katerem se bodo predstavili umetniki iz Kočevja in Škofje Loke, bo namenjen šivanju, četrti pa pikniku, je povedala vodja Miklošičevega festivalskega središča Špela Koren.

Tudi letos si bo v sklopu festivala mogoče ogledati predstave študentov gledališča Šugla, vzporedno s festivalom pa bo potekala tudi mednarodna poletna šola Šugla.

Proračun festivala je okoli 100.000 evrov.

Ana Desetnica, Ana Monro