STA, 29. 11. 2010

Williamsova Mačka na vroči pločevinasti strehi

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo v torek, 30. novembra, premierno uprizorili znamenito igro Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi. Klasiko ameriške dramatike, znano po filmski upodobitvi z Elizabeth Taylor in Paulom Newmanom v glavnih vlogah, je režiral Ivica Buljan. Premiera bo ob 20. uri na velikem odru.
:
:

 

Za Buljana je Mačka na vroči pločevinasti strehi, prevedla jo je Tina Mahkota, prvi tekst iz klasičnega repertoarja. Zgodba o pohlepu, obupu, samoti in neuresničeni strasti na plantaži bombaža ob delti Misisipija mu je bila še posebej v izziv, ker je obeležena na filmu in ker imajo vse njene gledališke interpretacije podobno scenografijo in kostume, kar je verjetno prav posledica filma.

Toda sam se je, kot je povedal na novinarski konferenci, z ustvarjalno ekipo odločil Williamsa obravnavati kot klasičnega avtorja in poskušati najti odgovor na vprašanje, zakaj je toliko ukalupljen v eno interpretacijo, ki se stalno ponavlja. Njihova želja je bila najti neke osnovne elemente, ki bi jih našli tudi pri Shakespearu, Molieru ali v sodobnem delu, in se ne toliko ozirati na stereotipe, ki so prevzeti iz filma.

Ključno vlogo pri tej antimimetični interpretaciji, kot jo je imenoval, igra scenografija Tobiasa Putriha, za katerega je to prvo sodelovanje v teatru. Njegova scena je na eni strani avtonomno likovno delo, na drugi strani pa na zelo abstrakten način komunicira s svetom drame. Iz Amerike 50. let so prešli v brezčasen kraj in se osredotočili na odnose, ki so v prvi vrsti psihoseksualni. Poskušali so pokazati like v vsej njihovi kompleksnosti, je povedal režiser.

Po besedah dramaturginje Petre Pogorevc je glede na večino prejšnjih uprizoritev netipično tudi to, da se v predstavi pojavi lik Skipperja. Poleg tega so ves čas izhajali iz didaskalij, ki niso le goli odrski napotki, temveč nek poskus subjektivnega avtorjevega komentarja k dialogom.

Uprizoritvi so naknadno dodali songe, za katere so besedila našli v poeziji ameriških in angleških pesnikov pretežno 20. stoletja. Uglasbil jih je Mitja Vrhovnik Smrekar, pri tem ga je vodila lokacija, v katero je drama postavljena, torej jug ZDA, ki velja za zibelko popularne glasbe. Kostume je oblikovala Ana Savić Gecan.

Igralec Gašper Tič je prepričan, da se bodo gledalci spraševali, ali so bili zvesti Williamsu, vendar pa meni, da je bila "njihova pot bliže avtorju, resnici in drugim plastem, ki jih ta tekst nosi". Kot je dodala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor, lahko pričakujejo predstavo, ki je neverjetno spoštljiva do klasike, izredno študiozna in izobražena v izboru elementov in izrazil, istočasno pa ekstravagantna in bo zato vzbudila pozornost.

V predstavi nastopajo še Jana Zupančič, Jure Henigman, Karin Komljanec, Jožica Avbelj, Domen Valič, Jaka Lah, Boris Kerč, Janez Starina in Matej Puc.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal