ZDUS, 17. 1. 2018

Podpora ZDUS nevladnim organizacijam v kulturi

Objavljamo pismo podpore Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) nevladnim organizacijam v kulturi:
:
:

Združenje dramskih umetnikov Slovenije ima v svojih vrstah člane, ki že vrsto let profesionalno delujejo tako v nevladnih organizacijah v kulturi, kakor tudi zaposlene v gledaliških hišah za določen ali nedoločen čas in tudi prekarne ustvarjalce. Vsi skupaj se podpiramo, spoštujemo in se borimo za skupno stvar: umetniško delo.

Rezultate programskega razpisa za nevladne organizacije v kulturi sprejemamo z zaskrbljenostjo in nestrinjanjem, saj je neodvisna umetniška produkcija pri nas na umetniško visoki ravni, kar potrjujejo tudi uspehi v tujini. V preteklosti in današnjem času je pripomogla k raziskovanju in razvoju slovenskega gledališča. Pomembni premiki v zgodovini slovenskega gledališča so se zgodili prav v takih gledališčih, če omenim le Pekarno, Glej, Oder 57…

Skupno sobivanje neodvisne gledališke produkcije in institucionalnih gledališč ter vseh njunih ustvarjalcev, še zlasti mladih, izobraženih ljudi, ki žal delajo tudi prekarno, je izjemnega pomena za živost naše kulture. Pomembno ni le za ustvarjalce, marveč predvsem za publiko.

Dosežkov neodvisne umetniške scene se ne sme spregledati, njihovega dela pa ne ustavljati!

Sporočamo, da podpiramo slovensko neodvisno produkcijo in se pridružujemo v skupnem prizadevanju za izboljšanje kulturne politike.

 

V Ljubljani, 16. 1. 2018

Združenje dramskih umetnikov Slovenije
Saša Pavček, predsednica