ZDUS, 7. 2. 2012

Recital Prešernovih poezij

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) letos ponovno organizira tradicionalni recital Prešernove poezije ob Slovenskem kulturnem prazniku.

 


Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - igralke in igralci iz vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni ustvarjalci na področju kulture in študentje dramske igre na AGRFT – bodo v sredo, 8. februarja točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu s poezijo počastili praznik. S svojimi interpretacijami našega nikoli dokončno razkritega pesnika se bodo predstavili članice in člani našega stanovskega združenja. Med nastopajočimi igralci bodo tudi naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji.

Recital se bo tudi letos pričel z nepogrešljivo Zdravljico. Dramski umetniki pa bodo recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu tja do 14h. Pesmi Franceta Prešerna in slovenske gledališke umetnike bo moč slišati tudi preko valov 1. programa nacionalnega radia. Radio Slovenija – 1. program se bo nam pridružil okrog 12h. Recital se bo lahko spremljal tudi preko spletnih strani RTV Slovenija. Z radijskim prenosom želimo ponesti poezijo nikoli dokončno odkritega Prešerna po vsej Sloveniji, z umetniško besedo pa razveseliti tudi rojake v zamejstvu in po svetu.

Prireditev se je pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije pred 28 leti. Nastala je kot odgovor in protest zoper namene nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Danes, po osemindvajsetih letih, je naša slovenska kultura in umetnost spet v rokah politikov. Zato bo recital imel spet protestno moč …