SSG Trst, 10. 6. 2015

Podelili nagrade Primorskega dnevnika

Na novinarski konferenci Slovenskega stalnega gledališča Trst v palači Gopčević so poleg predstavitve prihodnje sezone podelili tudi nagrade Primorskega dnevnika za umetniški dosežek v sezoni 2014-15.

Trst, mesto v vojni / Foto: Arhiv SSG Trst

Prvo nagrado Primorskega dnevnika prejme predstava Trst, mesto v vojni režiserja Igorja Pisona, ki jo je Slovensko stalno gledališče uprizorilo v koprodukciji s Stalnim gledališčem Furlanije Julijske krajine/Il Rossetti in skupino Casa del lavoratore teatrale. Predstava, ki je bila novembra lani na ogled v mali dvorani tržaškega Kulturnega doma, decembra pa v dvorani Bartoli gledališča Rossetti, je na učinkovit način postavila na oder pripoved o prvi svetovni vojni, dogodku, ki je za vedno spremenil tudi zgodovino Trsta. Pison je z dramaturginjo Evo Kraševec na podlagi dramskih predlog Tržačana Marka Sosiča in Furlana Carla Tolazzija ustvaril zanimivo, sporočilno in umetniško dovršeno predstavo o vsakodnevnih zgodbah malih velikih ljudi, ki so bili med vojno na različnih bregovih, a sredi iste bolečine in bede - tako vojaki na fronti kot njihovi domači. Zaradi inovativnega pristopa, s katerim se je celotna ekipa lotila kompleksne tematike, menimo, da vrednost predstave presega meje gledališke stvaritve. Trst, mesto v vojni je dokaz, da je mogoče z umetnostjo in medsebojnim poznavanjem preseči nekdanje spore in razlike: da je mogoče na isti oder postaviti dva avtorja, dve kulturi, dva pogleda na svet, dva jezika in obema priznati enako dostojanstvo. Da je mogoče na spoštljiv in prodoren način spregovoriti o bolečini, ki ne pozna jezikovnih pregrad. Trst, mesto v vojni ni samo lepa gledališka predstava, temveč tudi simbol takega mesta kot si ga tudi sami želimo.

Nagrada publike 

Nagrada Primorskega dnevnika je sad več desetletnega plodnega sodelovanja med Slovenskim stalnim gledališčem in dnevnikom Slovencev v Italiji. V želji, da bi aktivno soudeležili tudi bralce in gledalce, so jih povabili k ocenjevanju domačih produkcij Slovenskega stalnega gledališča. Te so v lanski sezoni bile Čarobna gora, Trst, mesto v vojni, Zlati prav v očeh, Hlapci in Obiski. Gledalci, tako v Trstu kot Gorici, so ob vsaki ponovitvi lahko izrazili svoje mnenje. Na razpolago so imeli glasovnice, na katerih so prekrižali ustrezno oceno (od 1 do 10). V raznih žarah in škatlah se je naposled zbralo skoraj 900 glasovnic (natančneje 886); okrog 150 v Gorici, preostale v Trstu. Vse predstave so bile ocenjene zelo visoko, saj so vse prejele povprečno oceno 8 in več. Najvišjo oceno, 9,2, je prejela komedija Obiski, ki je le za dve desetinki prehitela dvojezično predstavo Trst, mesto v vojni (9), na tretje mesto pa se je uvrstila predstava Hlapci (8,6).

Nagrada Primorskega dnevnika, SSG Trst

Povezani dogodki

SSG Trst, 18. 2. 2010
Dialog med kuharico in pomočnico
SSG Trst, 24. 12. 2016
Voščilo SSG Trst