STA, 10. 6. 2015

Nova sezona tržaškega gledališča v znamenju človekove identitete

Vodilna misel nove sezone Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, ki so jo včeraj predstavili v gledališkem muzeju v Trstu, bo večplastnost Jaza ter vprašanje o človekovi identiteti, ki se večkrat skriva v osrčju debele lupine zunanjih poz, družbenih statusov, podob in imidžev.
:
:

SSG Trst / Foto: Arhiv SSG Trst

Kot piše v sporočilu za javnost, bo nova abonmajska sezona tržaškega gledališča (SSG) priložnost za odkrivanje najbolj uveljavljenih sodobnih avtorjev evropskega gledališkega prostora, a bo v mednarodnem formatu upoštevala tudi klasične dramske mojstrovine, pri čemer bo izbor hišnih uprizoritev številčno bogatejši z dvema velikima koprodukcijama, tremi uprizoritvami na malem odru, eno v klubskem prostoru in muzikalom v veliki dvorani.

Koprodukcije bodo z Mestnim gledališčem ljubljanskim (MGL), SNG Nova Gorica in Prešernovim gledališčem Kranj, nadaljuje se tudi sodelovanje s Stalnim gledališčem Furlanije-Julijske krajine.

Abonmajski sklopi ostajajo nespremenjeni, osnovni abonma obsega sedem predstav. Sezona se bo začela 6. novembra s koprodukcijo SSG in MGL, ki bosta uprizorili delo Henrika Ibsena Peer Gynt v režiji umetniškega vodje SSG Eduarda Milerja. V sodelovanju s SNG Nova Gorica in Prešernovim gledališčem Kranj bo izvedena nova uprizoritev Cankarjeve Lepe Vide v režiji Mihe Nemca.

Zatem bo na tržaškem odru zaživela drama nizozemske avtorice Lot Vekemans Ismena, njena sestra v režiji Igorja Pisona. V osnovnem abonmaju sta tudi predstava sodobnega bavarskega dramatika Mariusa von Mayenburga Pes, noč in nož ter komorni muzikal Jasona Roberta Browna Zadnjih pet let, oba v Pisonovi režiji. Na sporedu bosta še Molierov Amfitrion v režiji Renate Vidić ter avtorski projekt Patrizie Jurinčič (Moj) Devetsto po romanu italijanskega pisatelja Alessandra Baricca.

Ob osnovnem bodo abonenti imeli na voljo tudi tri izbirne programe: zelenega in modrega s plesno, dramsko in glasbeno ponudbo ter rdečega z drznimi dramskimi vsebinami. Zeleni program bo ponujal nastop gruzijskega državnega baletnega ansambla Sukhishvili, predstavo Misterij buffo Vladimirja Majakovskega v izvedbi SNG Drama Ljubljana in režiji Aleksandra Popovskega ter novo scensko produkcijo zbora Carmina Slovenica.

V okviru modrega programa bosta gostovali priznani vokalni skupini Jazzva in Spritz for five, nova skupina tržaških mladih pevcev, ki je nase opozorila z udeležbo v televizijski oddaji X Factor. Program obsega še balet Butterfly v izvedbi italijanskega ansambla Balletto di Siena ter dramo Williama Shakespeara Beneški trgovec v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Milerjevi režiji.

Rdeči program bo obsegal predstavo Oliverja Frljića 25.671 na temo izbrisanih, v predstavi Tisočdevetstoenainosemdeset v režiji Nine Rajić Kranjac bodo nastopili mladi talenti AGRFT, Stalno gledališče FJK pa bo pripeljalo uprizoritev Gledališča Metastasio iz italijanskega Prata - predstavo Quai Quest v režiji Paola Magellija.

Vsem abonentom bo na voljo še nagradna predstava - delo priznanega nemškega avtorja stripov in dramatika Friedricha Karla Waecheterja Šola za klovne v režiji Renate Vidić.