SSG Trst, 26. 9. 2016

Modra noč gledališč

Modra noč gledališč bo v nedeljo, 2. oktobra, popestrila konec tedna pred tržaško jesensko jadralsko regato Barcolana 2016.

Foto: Arhiv SSG Trst

Modra noč gledališč se bo začela ob 18. uri in se bo nadaljevala do poznih nočnih ur s predstavami o morju v osrednjih tržaških gledaliških dvoranah. Potekala bo v obliki »štafete« z glasbo, dramskim gledališčem in inštalacijami. Pobuda spada v uradni program Barcolane 2016 in je sad sodelovanja Fundacije opernega gledališča “Giuseppe Verdi”, Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine, Slovenskega stalnega gledališča, Stalnega gledališča La Contrada, zadruge Bonawentura/ Gledališča Miela in Občine Trst. 

Jesenska regata Barcolana ni samo praznik morja, temveč magija, ki očara celotno mesto in h kateri želijo prispevati tudi tržaška gledališča. Nastala je tako Modra noč, ki izhaja iz uspešne sinergije med gledališči in ekipo Barcolane ter je bila že ob lanski, prvi izvedbi, deležna velikega odziva publike. 

Letošnja izvedba bo še bogatejša. Njene vsebine so predstavili na konferenci v sejni dvorani občinskega odbora v Trstu ob prisotnosti podžupana Pierpaola Robertia, odbornice za gledališča Serene Tonel, predsednika Jadralnega kluba Barkovlje Grljan Mitje Gialuza in vodilnih predstavnikov vseh sodelujočih gledališč. 

V nedeljo, 2. oktobra, bo Modra noč ponudila pravo gledališko štafeto, ki se bo pričela ob 18. uri in bo obsegala pet različnih predstav na temo morja. Pot se bo pričela v gledališču Verdi in se bo zaključila v gledališču Miela. Vmesne etape bodo gledališče Orazio Bobbio, Kulturni dom in gledališče Rossetti. V vsaki dvorani bo na sporedu različna predstava, ki bo trajala okrog 45 minut.

Novo sodelovanje s podjetjem Trieste Trasporti bo zagotovilo brezplačni prevoz za vse gledalce Modre noči, ki se bodo tako lažje in udobneje premaknili od dvorane do dvorane. Po koncertu v gledališču Verdi bo avtobus Modre noči odpeljal z nabrežja zraven palače Prefekture v smer trga Perugino, kjer bodo gledalci lahko dosegli najprej gledališče Bobbio, nato Kulturni dom. Po končani predstavi v Slovenskem stalnem gledališču bodo avtobusi ponovno na voljo na trgu Perugino in bodo odpeljali gledalce do postaje v ulici Giulia (pred spomenikom Domenicu Rossettiju), ki se nahaja v bližini gledališča Rossetti. Po predstavi bo avtobus pospremil gledalce še do gledališča Miela, kjer se bo Modra noč zaključila s Pupkin Kabarettom. 

Program

Ob 18:00 – Operno gledališče “Giuseppe Verdi”
SANJE NA VALOVIH
Gioachino Rossini, simfonija k operi Guillaume Tell in simfonija k operi La gazza ladra
Giuseppe Verdi, simfonija k operi La forza del destino
Amilcare Ponchielli, Ples ur iz opere La gioconda
Giacomo Puccini, medigra iz opere Manon Lescaut
Giuseppe Verdi, izbor plesnih prizorov iz opere Aida
Dirigent: Francesco Quattrocchi
Orkester Opernega gledališča Giuseppe Verdi v Trstu 

Koncert Modre noči 2016 bo izbor nekaterih znanih skladb italijanskega opernega zaklada. Orkester gledališča bo vodil dirigent Francesco Quattrocchi, ki je po diplomi iz orgel, klavirja in kompozicije študiral dirigiranje z Marcom Zuccarinijem, Donatom Renzettijem in Gianluigijem Gelmettijem. Sodeloval je z orkestrom Ensemble Seicentonovecento, ki skrbi za vrednotenje neizdanih ali pozabljenih del in za krstne izvedbe čisto novih skladb. Dirigiral je opere, koncerte in oratorije na prestižnih odrih kot so Royal Opera House Muscat-Oman, Dubai Opera, Festival Scarlatti v Palermu, Sofia Opera, Teatro Solis v Montevideu, Teatro Comunale v Bologni, Teatro Verdi v Trstu, Sofia Festival Orchestra, Festival della valle d’Itria, Orchestra Internazionale d’Italia, Sagra Musicale Malatestiana, itd. Vodil je tudi opero Mojzes Gioachina Rossinija v milanski stolnici v okviru Expoja 2015. Septembra letos je vodil otvoritveni dogodek, Rossinijevo opero Seviljski brivec in simfonični koncert v novi operni hiši v Dubaiu, z umetniškimi ekipami gledališča Verdi.

Ob 19:30 – Gledališče Orazio Bobbio
SOBARICA REXA
Pietra Spirita
monolog Sare Alzetta
glasba: Francesco De Luisa
producent: Golden Show Trieste (Alessandro Gilleri)

Potniška ladja Rex je bila ponos italijanske mornarice v času fašistične vlade. Leta 1933 je prejela priznanje Nastro Azzurro za rekordno hitrost v razdalji Genova- New York. Bila je tudi največja italijanska prekooceanska ladja in to do leta 1991. Angleška letala Raf so jo zadela in potopila 8. septembra leta 1944, ko je bila zasidrana ob obali med Izolo in Koprom, kjer leži še danes.

Monolog pripoveduje namišljeno zgodbo sobarice, ki se vkrca na ladjo Rex na krstni vožnji. Usoda Alice se prepleta z usodo ladje, kjer življenje ni vedno tako, kot ga opisuje bleščeča propaganda režima. Nasilje, vohunstvo, tudi poskus posilstva. In nemogoča ljubezen. Alica bo živela v podpalubju in med skrivnostmi ladje ter med protislovji dekadenčne dobe, ki je usojena na brodolom. Morda bo prav ona razkrila partizanom, kje se ladja nahaja. To bo njeno poslednje, katarzično maščevanje.

Ob 20:30 – Slovensko stalno gledališče
DEEP BLUE
Projekt Igorja Pisona
Z odlomki iz predstave (Moj) Devetsto  A. Baricca v priredbi Patrizie Jurinčič
Nastopajoči: Patrizia Jurinčič in moški zbor Lipa pod vodstvom Anastasie Purič
Skupinska razstava kolektiva Assopuntoniente

DEEP BLUE bo »morsko« popotovanje med besedami, glasbo in podobami, od velikega morja Dannyja Boodmana T.D. Lemon Devetsta, do osrčja Jadrana, kjer sobivajo različni jeziki, kulture in tradicije. Tržaška igralka Patrizia Jurinčič bo podala izbor odlomkov iz svoje originalne, sveže priredbe monologa Alessandra Baricca. Zgodbe o pianistu na oceanu tokrat ne pripoveduje trobentač Tim Tooney, temveč pevka, ki je na ladji Viginian sodelovala z legendarnim pianistom in ta je neko noč zaigral samo zanjo. To branje ponuja Jurinčičevi možnost, da v predstavi nastopi kot igralka in pevka, ki sama pripoveduje in hkrati ustvarja celotno glasbeno kuliso v živo z looperjem. V tej monodrami zaživi duh čezoceanskih potovanj prejšnjega stoletja, svetovnih zimzelenih songov, predvsem pa čar, ki ga lahko posreduje umetnost pripovedovanja.

Zazvenele pa bodo tudi pesmi in tradicije narodov severnega Jadrana z glasovi moške vokalne skupine Lipa iz Bazovice, ki jo vodi Anastasia Purič. Pevci bodo črpali iz svojega čezmejnega glasbenega projekta Valkamen nekaj občutenih skladb v treh jezikih. Glasbene in gledališke podobe bodo dopolnile še umetnine kolektiva Assopuntoniente,  ki deluje z namenom, da bi spodbujal sodelovanje in kontaminacijo med umetniki različnega izvora in z različnimi usmeritvami, izven konvencionalnih okvirov. Njihove ideje se idealno zrcalijo v sproščenem, originalnem okviru Modre noči.

Ob 22:00 - Gledališče Rossetti
MORSKE IN OBALNE PRIPOVEDI
Avtorji: Marisa Madieri, Claudio Magris, Nelida Milani, Antonio Quarantotti Gambini, Milan Rakovac, Paolo Rumiz, Giani Stuparich
Nastopajo: Andrea Germani, Lara Komar, Bruno Nacinovich, Elvia Nacinovich
Glasba: Jan Sibelius in Johann Strauß / izvedbe v živo: Kvartet Iris
V sodelovanju z Italijansko Dramo na Reki   

Morje je veliko obzorje, skupno čutenje, ki povezuje mesta, ljudstva in ozemlja na severnem Jadranu. Zato bo predstava poklon temu našemu morju, skozi besede in pripovedi nekaterih znamenitih istrskih in deželnih avtorjev. Zaton na nebu, svetloba morske površine, oddaljena jadra, štirje igralci na pomolu in štiri glasbenice, ki pripovedujejo – vsak na svoj način – o sugestijah in lepoti te pokrajine. Glasba Sibeliusa in Straußa ziblje publiko in jo pospremi skozi listanje knjig avtorjev, ki ljubijo morje in znajo tolmačiti njegovo spremenljivost, pripovedujejo o tradicijah, obrteh, pustolovščinah, ki postanejo vir navdiha in zrcalo njihovega vznemirjenja. Različni stili, korenine, poetike, dobe zrejo v isto, morsko obzorje z besedami Marise Madieri ali Claudia Magrisa, Antonia Quarantotti Gambinija ali Paola Rumiza… Tudi v ansamblu se usklajujejo različne izkušnje: zaploskali bomo namreč igralcem reškega italijanskega gledališča (Bruno Nacinovich in Elvia Nacinovich) in stalnega ansambla Stalnega gledališča FJK (Lara Komar in Andrea Germani). Kvartet pa sestavljajo diplomirane učenke konservatorija “G.Tartini” v Trstu.

Ob 23:29 - Gledališče Miela
KRIŽARJENJE SNARKA
Jacka Londona
Glasbeni reading Pupkin Kabaretta
Nastopajo: Laura Bussani, Stefano Dongetti, Alessandro Mizzi   
Pianist: Riccardo Morpurgo  
Sodeluje: Massimo Navone 

Vse se je začelo pri bazenu Glen Ellen. Po plavanju smo poležavali na peščeni plaži, da bi se naša telesa naužila toplega zraka in sonca. Roscoe je bil jadralec, jaz sem se občasno ukvarjal s krmarjenjem. Zato sva se neizbežno pogovarjala o čolnih. Spomnila sva se kapetana Slocuma in njegovega troletnega potovanja okrog sveta. Vzljubila sva misel, da bi se z malim čolnom lahko odpravila na podobno pustolovščino. Malo za šalo sva se odločila, da bova to tudi storila.

Začenja se tako, po besedah Jacka Londona, pustolovščina, o kateri je vsak jadralec sanjal vsaj enkrat v življenju. In tu se začenja cela vrsta sanj, pričakovanj, paradoksalnih težav, norih stroškov, ki rastejo iz dneva v dan. Nato se začne pustolovščina, tista prava, stik z oceanom, njegovimi valovi in obzorji, onkraj Zlatega mostu in proti Južnemu morju... Večer je preludij poklonu znamenitemu ameriškemu pisatelju Jacku Londonu, ki bo na sporedu novembra meseca v gledališču Miela.

Povezava: Več informacij

SSG Trst