Po Mannheimu Nibelunški prstan v novi režiji še v Ludwigshafnu

Avtor: STA

S premiero opere Rensko zlato se bo drevi v gledališču Theater im Pfalzbau v nemškem mestu Ludwigshafen ob Renu začel nov uprizoritveni ciklus vseh oper Richarda Wagnerja iz sklopa Nibelunški prstan. Do leta 2013 nameravajo uprizoriti vse štiri dele te operne sage.


 

Režiser in ravnatelj te dramsko-operne hiše Hansgünther Heyme namerava tetralogijo, ki skupaj traja 16 ur, zrežirati tako, da bo radikalno obrnjena v sedanjost in da bo tematizirala brezup in strahove mnogih mladih ljudi.

Visoki stroški nove postavitve celotnega Nibelunškega prstana se zdijo lokalnim veljakom sporni. Kajti v samo nekaj kilometrov oddaljenem Narodnem gledališču v Mannheimu so prav tako začeli uprizarjati Wagnerjevo operno tetralogijo v novi režiji, tako da je utemeljeno domnevati, da gre za pomanjkljivo medsebojno usklajevanje opernih hiš.

K Wagnerjevemu Nibelunškemu prstanu poleg Renskega zlata sodijo opere Valkira, Siegfried in Somrak bogov. Rensko zlato bo obenem odprlo šesto izdajo Festivala Ludwigshafen, ki bo trajal do 11. decembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-mannheimu-nibelun%C5%A1ki-prstan-v-novi-re%C5%BEiji-%C5%A1e-v-ludwigshafnu