STA, 23. 6. 2010

Madame Butterfly

Premiera: Madame Butterfly, nedelja 28. junij ob 20.uri v SNG Opera in balet Ljubljana (Gallusova dvorana).
:
:

 

SNG Opera in balet Ljubljana bo v Gallusovi dvorani v nedeljo, uprizorila Puccinijevo opero Madame Butterfly. Režiser Giulio Ciabatti je delo obdržal v izvirnih okvirih japonske tragedije. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je želel poudariti osamljenost gejše Čo-čo-san in njeno žrtev iz ljubezni do človeštva.

Kot je dejal ravnatelj SNG Opere in baleta Ljubljana Mitja Bervar, bodo slavno tragedijo v Ljubljano pripeljali iz tržaškega Opernega gledališča Giuseppe Verdi. Po Bervarjevih besedah ne gre za ponavljanje tega, kar je bilo že stokrat videno. Minimalna scenska postavitev in do potankosti izdelani kostumi bodo operno igro privedli do bistvenih prvin. Kot je povedal Ciabatti, je režijo snoval na elementu osamljenosti, ki spremlja Čo-čo-san na njeni življenjski poti. Osamljena je kot mala deklica, ki ji umorijo očeta, osamljena ženska v hiši gejš, osamljena nevesta in osamljena, hrepeneča mati.

Ciabatti je še povedal, da so opero Madame Butterfly skozi zgodovino uprizarjali na dva načina. Prvi je kot intimna družinska drama, ki se prilega zadržanim japonskim običajem, drugi pa poudarja razlike med ameriško in japonsko kulturo.

V vlogi Čo-čo-san bo nastopila sopranistka Takesha Meshe Kizart, ki vidi ključni element glavne junakinje v njeni brezmejni ljubezni do otroka, ki ga je rodila svojemu ameriškemu soprogu, poročniku Benjaminu Pinkertonu. Ta ljubezen se z njeno žrtvijo na koncu manifestira kot ljubezen do vsega človeštva.

V vlogi Pinkertona se bo predstavil tenorist Branko Robinšak, ki je poudaril, da so lahko družbene razmere, ki jih ponazarja dramska zasnova opere, zelo podobne resničnim razmeram. Tako se na čelo družbe prerinejo le priložnostni lahkoživci, kakršen je univerzalno negativen lik Pinkertona. Poleg Robinšaka bo v vlogi Pinkertona nastopil tudi Marc Heller. Oba sta v vlogi poročnika Pinkertona že nastopila.

Orkester, ki premore 12 prvih violin, bo vodil maestro Loris Voltolini. Ravnatelj Bervar je poudaril še, da bo delovanje opernobaletne hiše v prihodnosti temeljilo predvsem na sistemu mednarodnih koprodukcij in gostovanj.