STA, 14. 10. 2018

Ingrid Berger Myhre v Ljubljani gostuje s predstavo Vrzeli

V Plesnem in gledališkem centru Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana (SVŠGL) bo drevi ob 20. uri gostovala plesna predstava Vrzeli koreografinje in performerke Ingrid Berger Myhre. Središčna elementa njenega umetniškega zanimanja sta jezik in semiotika. Ob 19. uri bo gledalce v predstavo vpeljal Fizični uvod z Anjo Bornšek.
Foto: Sara Anke
Foto: Sara Anke
Foto: Sara Anke

V Vrzelih Ingrid Berger Myhre s podajanjem podteksta, konteksta kot tudi potvarjanj, ki so lastna jeziku, na lahkoten način prikaže, kako opis neke situacije zmeraj spremeni situacijo, ki jo opisujemo.

Avtorica v predstavi uporabi besedilo in gib, s katerima igrivo in nekoliko predrzno razkriva načine, kako beremo stvari, situacije ali ljudi ter kako jim pripisujemo pomene, kar naredi z neopaznimi zasuki, ki gledalcu prepuščajo možnost, da vrzeli v dogajanju zapolni sam, so sporočili iz zavoda za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti Emanat. Dodali so, da je predstava Vrzeli izbrana v selekcijo 20 predstav mreže Aerowaves Twenty 18.

Središčna elementa umetniškega zanimanja Ingrid Berger Myhre sta sicer jezik in semiotika. Njeno delo, ki se močno naslanja na besedilo, gesto/gib oziroma na sopostavitev obeh, se osredišča okoli razbiranja in projiciranja pomenov, kar avtorica dosega s subtilnimi zasuki v konvencijah, kontekstih in pričakovanjih. Ustvarila je več celovečernih predstav, kot koreografinja pa tesno sodeluje z Dansateliers Rotterdam, ki je od leta 2013 tudi koproducent njenih projektov.

V minulih letih je Ingrid Berger Myhre sodelovala tudi s slovenskimi avtoricami in avtorji. Med drugim v predstavi Maje Delak Sramota, ki je leta 2013 prejela nagrado strokovne žirije na bienalnem festivalu Gibanica. Kasneje je koreografinja in performerka sodelovala tudi z Vladom Repnikom in na rezidenci v Ljubljani pripravljala predstavo Poslednji zapiski. Obiskovalci tehnoburleske so jo lahko videli tudi v eni od edicij Tatovov podob. Njeno tokratno gostovanje v Ljubljani podpira Mestna občina Ljubljana kot partner pa SVŠGL.

Ob 19. uri bo gledalce v predstavo s Fizičnim uvodom popeljala plesalka, performerka, koreografinja in pedagoginja Anja Bornšek. Uvod je namenjen občinstvu, ne glede na posameznikovo plesno predznanje. Udeležencem ponuja možnost, da z lastnim telesom izkusijo specifične koreografske ideje, estetske preference in predvsem "fizikalnosti", ki jih različne predstave izpostavljajo, so zapisali pri Emanatu.

Fizični uvod, Vrzeli

Povezani dogodki