STA, 24. 10. 2013

V Šentjakobskem gledališču premiera netipičnega muzikala Uscana vas

V Šentjakobskem gledališču so se po sedmih letih ponovno lotili muzikala. Uscana vas v režiji Marka Plantana, ki bo premiero doživela danes, ni tipičen muzikal z West Enda ali Broadwaya, saj ima močno družbenokritično noto, so dejali na novinarski konferenci. V muzikalu pod glasbenim vodstvom Simona Dvoršaka nastopa 25 igralcev.
:
:
foto: Bor Slana/Arhiv ŠGL
foto: Bor Slana/Arhiv ŠGL

Komedija, nastala po tekstu ameriškega dramatika Grega Kotisa "Urinetown", se spopada s problemom privatizacije naravnih virov. Zaradi svoje družbenokritične naravnanosti po besedah umetniškega vodje gledališča Zvoneta Šedlbauerja sodi v okvir sezone, v kateri želijo poudariti družbenokritične teme.

Prevajalec Janez Usenik, ki v predstavi tudi nastopa, meni, da je muzikal tipičen izdelek neodvisne newyorške produkcije, ki pa se mu je zaradi odličnega odziva občinstva uspelo prebiti tudi na broadwayske deske. Predstava, ki postavi ogledalo današnjemu kapitalističnemu sistemu, je po njegovih besedah zabavna, cinična in polna črnega humorja.

Dogajanje muzikala je postavljeno v ameriško vas, kjer že 20 let ni bilo dežja, zaradi suše pa uvedejo javna stranišča, za katera pobirajo uporabnino. Predstava ne daje konkretnih odgovorov, odpira pa mnoga vprašanja sodobnega zahodnega sveta, je dejal Usenik, ki je bil pobudnik uprizoritve muzikala.

Slovenija je po njegovih besedah po Turčiji prva država zunaj ZDA, v kateri bo muzikal uprizorjen, na West Endu pa si ga bo mogoče ogledati prihodnje leto.

Plantan, ki prvič sodeluje s Šentjakobskim gledališčem in se po Možu iz Manče drugič podpisuje pod režijo muzikala, je dejal, da so se morali tako on kot celotna igralska zasedba soočiti z idejo teksta, "ki je zelo, če ne kar preveč, drzna".

Z glasbenega vidika je muzikal skladatelja Marka Hollmanna izjemno zahteven, je dejal Dvoršak. Le en song je namenjen duetu, v vse ostale pa je vključen celoten igralski ansambel, je pojasnil. Dodal je, da je navdušen nad mladimi ljubiteljskimi igralci, med katerimi jih bo kar nekaj prvič nastopilo s pevskimi vlogami.

Za koreografijo predstave je poskrbel Jure Orel, ki si je želel bolj kot glasbi slediti besedilu, kar pa po njegovih besedah zahteva popolnoma drugačno koreografijo.

Kostumografa predstave sta Bojan Vister in Joel Loyo, ki prihaja iz Mehike. Dramaturginja predstave je Lea Kukovičič, scenograf pa Matija Kovač.