STA, 30. 9. 2020

Nova slovenska opera Marpurgi v počastitev stoletnice mariborske Opere

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor po zamudi zaradi epidemije novega koronavirusa zdaj končno napovedujejo premiero nove slovenske opere Marpurgi, ki sta jo Nina Šenk in Igor Pison spisala po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic. S tem "velikim" projektom želijo ustrezno obeležiti stoletnico mariborske Opere.
:
:

Foto: Arhiv SNG Maribor

Krstna izvedba bo v petek v Veliki dvorani SNG Maribor. "Ideja o postavitvi Marpurgov je tlela že nekaj časa. Predvsem me je navduševala ideja, da roman že v srednjem veku postavlja Maribor v evropski kontekst," je danes povedal dirigent in umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič.

"Ko smo zbrali ekipo in se je izkazalo, da smo podobnih pogledov in želja, smo vzpostavili zelo lepo sodelovanje in kljub začetni negotovosti, ki je normalna pri vsakem rojstvu novega glasbenega dela, še posebej pa opere, smo kmalu videli, da gremo vsi v isto smer. Lahko rečem, da imamo zdaj na našem odru veliko novo slovensko opero. Projekt je namreč zanimiv in impozanten iz vseh smeri, tako iz glasbenega, pevskega, scenskega in režijskega pogleda kot snovi, iz katere izhaja," je dodal.

Čeprav se zgodba v romanu dogaja v srednjem veku, ni v njej običajne mračnosti. Že pisateljica Zlata Vokač Medic je po besedah režiserja, libretista in avtorja dramatizacije Igorja Pisona predstavila tisti čas svetleje, kot je bilo do takrat običajno. Takšna je po besedah skladateljice Nine Šenk tudi opera. "Poskušali smo zajeti celo paleto barv in nastala je pisana opera tako z glasbenega kot scenskega vidika, kar ponazarja tisti neenostaven pogled na življenje, tudi v tistem času," je povedala na današnjem pogovoru o projektu v Mariboru.

"Esejistično zastavljeni roman nudi preveč zgodb, ki so večinoma kratke obnove večjih dogajanj, zato sem v prvi fazi dela spraševal Nino, kaj bi rada uglasbila. Tako sva izluščila jedra, okoli katerih se zgodba razvija," je proces ustvarjanja opisal Pison.

Zgodovinski roman Marpurgi iz leta 1985, ki je letos, ko mineva mineva četrt stoletja od smrti pisateljice, pri založbi Beletrina doživel ponatis, se ukvarja z zgodovino Evrope proti koncu srednjega veka, njegovo srčiko pa predstavlja zgodovina Maribora in judovske skupnosti v njem. Izobraženi zdravnik Hannes Waldner in pripadnik nizkega plemstva Mathias Žuzemski kot prvoosebna pripovedovalca predstavljata usodo navadnih ljudi, ki se prebijajo skozi splet nasilja in naključij ter živijo v iluziji, da sami usmerjajo svoje življenje.

Roman je po besedah Klemna Brvarja iz Mariborske knjižnice izjemen iz treh vidikov. "Prva je raven zgodovinskega romana, kar je zato, ker se dogaja pol tisočletja nazaj, že samo po sebi redkost v slovenski literaturi. Drugi nivo je esej, ki je vgrajen v zgodovinski roman in preigrava prelome med srednjim vekom in renesanso, v bistvu pa gre za premene človeka, ki so večne in tako zanimive tudi za sodobnega človeka. Tretji nivo pa je zgodba o judovstvu v Mariboru," je povedal.

V Mariboru je bila namreč nekoč zelo močna judovska skupnost. "Družino s priimkom Marpurgo najdemo po vsem svetu. Zlata Vokač Medic pa jih je uspela na novo integrirati v mesto," je še povedal Brvar, ki je skupaj z direktorjem Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Borisom Hajdinjakom pripravil razstavo Marpurgi: med zgodovino in literarno svobodo, ki bo v času izvedbe opere na ogled v SNG Maribor.

Z naročilom glasbenogledališke novitete Marpurgi želijo v SNG Maribor, ki je lani slavil stoletnico delovanja, primerno obeležiti stoletnico priključitve mariborske Opere. Prva operna produkcija je bila na sporedu maja 1920, in sicer opereta Mam'zelle Nitouche. Praizvedbo opere Marpurgi so načrtovali aprila letos, a jim je prekrižal načrte covid-19 in posledično zaprtje gledaliških dvoran.

V operi bodo nastopili Sabina Cvilak, Jaki Jurgec, Martin Sušnik, Bogdan Stopar, Sebastijan Čelofiga, Irena Petkova, Julija Jurgec, Rene Vujinić Cvilak ter zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor. Scenograf je Rok Predin in kostumografka Branka Pavlič.

SNG Maribor, Nina Šenk, Marupurgi