STA, 2. 10. 2020

V Mariboru premiera nove slovenske opere Marpurgi

Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bosta danes krstno izvedla novo slovensko opero Marpurgi, ki sta jo po motivih istoimenskega romana Zlate Vokač Medic spisala Nina Šenk in Igor Pison. S tem obeležuje mariborska Opera stoletnico svojega delovanja v slovenskem jeziku.
:
:

Foto: Arhiv SNG Maribor

V operi bodo nastopili Sabina Cvilak kot Miriam, Jaki Jurgec kot Johannes, Martin Sušnik kot Mathias, Bogdan Stopar kot Jani, Sebastijan Čelofiga kot Odposlanec ter Irena Petkova kot Dina. Spremljala jih bosta zbor in orkester Opere in Baleta SNG Maribor pod vodstvom Simona Krečiča.

"Ideja o postavitvi Marpurgov je tlela že nekaj časa. Predvsem me je navduševala ideja, da roman že v srednjem veku postavlja Maribor v evropski kontekst," je povedal dirigent in umetniški direktor mariborske Opere Krečič.

Čeprav se zgodba v romanu dogaja v srednjem veku, ni v njej običajne mračnosti. Že pisateljica Zlata Vokač Medic je po besedah režiserja, libretista in avtorja dramatizacije Igorja Pisona predstavila tisti čas svetleje, kot je bilo do takrat običajno. Takšna je po besedah skladateljice Nine Šenk tudi opera. "Poskušali smo zajeti celo paleto barv in nastala je pisana opera tako z glasbenega kot scenskega vidika, kar ponazarja tisti neenostaven pogled na življenje, tudi v tistem času," je povedala.

Zgodovinski roman Marpurgi, ki je letos, ko mineva mineva četrt stoletja od smrti pisateljice, pri založbi Beletrina doživel ponatis, se ukvarja z zgodovino Evrope proti koncu srednjega veka, njegovo srčiko pa predstavlja zgodovina Maribora in judovske skupnosti v njem.

Z naročilom glasbenogledališke novitete Marpurgi želijo v SNG Maribor, ki je lani slavil stoletnico delovanja, primerno obeležiti še stoletnico priključitve mariborske Opere. Prva operna produkcija je bila na sporedu maja 1920, in sicer opereta Mam'zelle Nitouche.

SNG Maribor, Nina Šenk, Igor Pison, Marpurgi