SNG Drama Ljubljana, 24. 11. 2016

Nocoj se s Faustom začenja 5. mednarodni gledališki festival Interference v Cluju

Faust, koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja, je otvoritvena predstava 5. mednarodnega gledališkega festivala Interference, ki ga vsaki dve leti organizira Madžarsko gledališče v Cluju.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana

Letošnji festival, ki poteka pod naslovom »Tujčeva odiseja«, pripravlja med 24. novembrom in 4. decembrom kar 50 prireditev, med njimi 22 gledaliških predstav iz 14 držav (Irske, Slovenije, Madžarske, Romunije, Nemčije, Južne Koreje, Luksemburga, Italije, Rusije, Velike Britanije, ZDA, Makedonije, Bolgarije in Poljske) v 13 jezikih. Primarni festivalski program gledaliških predstav povezujejo diskusije o gostujočih predstavah, okrogle mize o gledališču, gledališke instalacije, literarne predstavitve, filmske projekcije in koncerti. Pandurjevega Fausta, otvoritveno in hkrati edino slovensko predstavo na festivalu, si bo 24. novembra on 19.00 na velikem odru Madžarskega gledališča v Cluju ogledalo skoraj 900 obiskovalcev.

Osrednja tema letošnjega festivala Interference je razmislek o tujosti. Ne zgolj v luči fenomena migracij, s katerim se v zadnjem času vsakodnevno soočamo, temveč tudi skozi prizmo trajne in večplastne prisotnosti tega koncepta, ki že tisočletja prežema družbeno in individualno življenje. »Predstave letošnjega festivala tako preizprašujejo kaj pomeni biti Evropejec, kaj gradi evropsko identiteto; kdo je tujec; kakšno je razmerje med drugačnostjo in podobnostjo; kaj pomeni biti »jaz« ali »drugi«; kako nekdo postane tujec v družbi, v družini ali sam zase; na kakšen način je mogoče ostati enak, del skupine oz. skupnosti ter kakšna je pri tem vloga vere, jezika, spola, načina razmišljanja,« v uvodnem nagovoru zapiše dolgoletni direktor festivala in umetniški vodja Madžarskega gledališča v Cluju Gábor Tompa.

Poleg dveh predstav Madžarskega gledališča iz Cluja in otvoritvene slovenske predstave Faust so gostje festivala: Brokentalkers iz Irske; Schauspiel Stuttgart iz Nemčije; Radu Stanca National Theatre iz Romunije; Látókép Ensemble iz Madžarske; nemški Schauspielhaus Bochum; Queen Mary Theatre iz Romunije; National Theatre Târgu-Mureș – Tompa Miklós Company iz Romunije; Theatre Group Seongbukdong Beedoolkee iz Južne Koreje; luksemburški National Theatre of Luxembourg; madžarska koprodukcija Katona József Theatre / Orlai Production Office / FÜGE / MASZK Association; italijanski Centro Attori La Contemporanea; German State Theatre Timișoara iz Romunije; britansko-ruska koprodukcija gledališč Cheek by Jowl iz Velike Britanije in Moscow Art Drama Theatre Pushkin iz Rusije;  J.U.S.T. Toys Productions iz ZDA, Makedonski Naroden Tetar iz Skopja; romunski Bulandra Theatre, bolgarski Sfumato Theatre Laboratory, južnokorejski Pansori Project ZA, poljski Teatr ZAR in madžarski Vígszínház.

Po Cluju Faust nadaljuje mednarodno gostovalno pot v Madridu in v Pekingu

Mednarodna gostovalna pot Fausta se je pričela takoj po ljubljanski festivalski premieri v Križankah, še pred repertoarno premiero v Drami. Lani oktobra se je Pandurjev ljubljanski Faust prvič predstavil gledališkemu svetu v Guanjuatu, kulturni prestolnici Mehike, na 43. Cervantesovem mednarodnem festivalu; letos marca v Kolumbiji na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti; maja na Češkem, na festivalu progresivnega gledališča Gledališki svet Brno 2016; junija v Skopju na Mednarodnem festivalu gledališča Makedonski Naroden Teatar (MNT-Fest) in oktobra kot osrednja in zaključna predstava Seulskega festivala uprizoritvenih umetnosti 2016. Po otvoritveni predstavi na 5. Mednarodnem gledališkem festivalu Interference v Cluju bo naslednje gostovanje Fausta februarja 2017 v Madridu, v osrednjem španskem nacionalnem gledališču Teatro Español. Konec junija 2017 pa bo uprizoritev Faust postala prva slovenska predstava v slovenski zgodovini, ki bo gostovala na Kitajskem oz. kot otvoritvena predstava mednarodnega festivala osrednjega kitajskega nacionalnega gledališča – Ljudskega gledališča v Pekingu.

Povezava: Več informacij o festivalu Interference

Cluj, SNG Drama Ljubljana, Faust, Interference, Festival Ljubljana, Tomaž Pandur, Madžarska

Povezani dogodki

SNG Drama Ljubljana , 8. 10. 2009
Thomas Middleton, William Rowley: Premenjave
SNG Drama Ljubljana, 24. 12. 2017
Voščilo SNG Drame Ljubljana
SNG Drama Ljubljana, 6. 4. 2010
Dvižna ploščad za invalide za vhod v Malo dramo