SNG Drama Ljubljana, 25. 3. 2016

Gostovanje ljubljanske Drame v Bogoti s Faustom v režiji Tomaža Pandurja

Uprizoritev Faust, koprodukcija ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja po uspešnem gostovanju v Mehiki zastopa slovensko gledališče tudi na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti (FITB), ki poteka med 11. in 27. marcem.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj in SNG Drama Ljubljana

Največji svetovni festival gledališke umetnosti v vseh uprizoritveno-žanrskih oblikah, ki že 30 let pomembno zaznamuje kolumbijsko prestolnico na nadmorski višini vrtoglavih 2.600 metrov, v skoraj treh tednih povprečno obišče več kot dva milijona in pol obiskovalcev iz Kolumbije, Latinske Amerike in drugih celin. Letošnja 15. izdaja bienalnega festivala na neverjetnih 63 prizoriščih posejanih po 8-milijonski Bogoti gosti kar 134 umetniških produkcij iz 32 svetovnih držav ter 100 domačih in svetovnih režiserjev in kar 3.650 igralcev.

Faust v režiji Tomaža Pandurja gostuje na glavnem odru največjega kolumbijskega gledališča Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo in tako predstavlja tudi enega od vrhuncev in sklepnih prireditev festivala. Pet razprodanih predstav slovenskega Fausta si bo med 23. in 27. marcem v Bogoti ogledalo kar 7.000 ljudi. Veliko zanimanja za predstavo kažejo tudi domači kolumbijski in tuji akreditirani mediji ter selektorji festivalov. SNG Drama Ljubljana na omenjenem festivalu gostuje drugič, za Tomaža Pandurja pa prenos uspešne ljubljanske predstave Faust, ki vključujoč gostovanje v Bogoti beleži več kot 25.000 gledalcev, predstavlja že deveto povabilo na največji svetovni gledališki bienale, s čimer se lahko pohvali malo najuglednejših svetovnih gledaliških režiserjev.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je svoj uvodnik v 15. festivalskem zborniku naslovil »Gledališče za mir: Kolumbija svetu«. V njem poudarja bogato zgodovino in družbeni pomen tega osupljivega festivala. Pred tremi desetletji, ob 450-letnici ustanovitve mesta Bogota, v zelo negotovem obdobju kolumbijske zgodovine, ko so se za prevlado skoraj na vsakem koraku družbenega življenja bojevali narkokarteli in gverilske paravojaške skupine, sta FITB pod geslom »Dejanje zaupanja v Kolumbijo« ustanovila legendarna in ikonično oboževana igralka Fanny Mikey ter Ramiro Osorio, ena najplivnejših osebnosti latinskoameriškega kontinetna, nekdanji kolumbijski minister za kulturo, danes pa direktor gledališča v katerem Drama gostuje s Faustom Tomaža Pandurja. Festival se je razvil v največje svetovno gledališko srečanje, ki gosti najuglednejše uprizoritve ter ustvarjalce in producente gledališke umetnosti iz celega sveta. Po smrti soustanoviteljice in dolgoletne direktorice festivala Fanny Mikey ga od leta 2008 vodi njena dolgoletna desna roka, Anamarta de Pizarro. Letošnja 15. izdaja Ibero-ameriškega gledališkega festivala v Bogoti poteka pod geslom: »Gledališče je praznik. Praznujemo!« Program festivala je tako razdeljen v več podprogramov: od Shakespearovih uprizoritev ob 400-letnici njegove smrti, sodobnih interpretacij gledaliških klasik, plesnega teatra in fizičnega gledališča do pantomime, cirkuških performansov, muzikalov in koncertov.

Evropsko gledališče na letošnjem festivalu v Bogoti zastopajo številne mednarodno uveljavljene avtoritete: La Fura dels Baus iz Madrida, Tiger Lillies v sodelovanju z danskim gledališčem Republique, Et Cetera iz Moskve, Finsko narodno gledališče, Schaubühne Berlin, švicarski Teatro Malandro, švedski Uppsala Stadsteater, poljski Song of The Goat Theatre, britanski Kneehigh, pariški Théâtre de la Ville, italijanska La luna nel letto, belgijski Troubelyn/Jan Fabre itd.

Med režiserji so letos največ pozornosti v prestolnici Kolumbije pritegnili Thomas Ostermeier, Peter Stein, Jan Fabre in Tomaž Pandur – njihove predstave so bile najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve. Tako bo slovenski Faust tudi ena od sklepnih predstav 15. Ibero-ameriškega gledališkega festivala v Bogoti.

Faust, Tomaž Pandur, SNG Drama Ljubljana, Bogota, Iberoameriški gledališki festival, Mehika, Kolumbija