STA, SSG Trst, 9. 3. 2015

Nagrada uchimura za Moderne no drame Yukia Mishime v produkciji SSG Trst

Mednarodno nagrado uchimura za najboljšo uprizoritev dramskega dela japonskega avtorja je prejela predstava Moderne no drame Yukia Mishime v režiji Mateje Koležnik in produkciji Slovenskega stalnega gledališča Trst.
:
:
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia
Foto: Luca Quaia

Nagrado uchimura, 21. po vrsti, sta razglasila izvršni odbor Mednarodnega gledališkega inštituta ITI in Japonskega centra ITI, so sporočili iz tržaškega gledališča.

Režiserka Koležnik je pet enodejank Mishime, ki tankočutno in poetično govorijo o nemogoči ljubezni, z dramaturško adaptacijo Gorana Ferčeca medsebojno povezala v celoto.

No igre so umetniška oblika, ki pripada tradiciji klasičnega japonskega gledališča, Mishima pa jih je prestavil v sodobno gledališče.

Žirija, ki so jo sestavljali predstavniki nacionalnih centrov v izvršnem odboru te je ob svoji odločitvi, da nagrado izroči v roke slovenskega gledališča med drugim zapisala:  »Čestitamo ansamblu Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta in celotni umetniški ekipi, dobitnici nagrade Uchimura 2014! Žirija je ugotovila, da je uprizoritev petih Modernih nō dram Yukia Mishime ustrezala visokim standardom, zahtevam in načelom nagrade Uchimura. Uprizoritev zaživi z enkratno gledališko govorico in definira zelo jasno podobo prostora in časa. Lahko prepoznamo zelo bistro priredbo japonskega gledališča in tesno povezavo s kulturo in gledališko estetiko tega naroda. Podobe spominjajo na japonsko tradicijo, a tudi na današnji čas, tako na Japonskem kot v vzhodni Evropi. Delo na konceptu prostora je zanimivo in spodbudno, na poseben način pa poudarjamo igralske kreacije pod zelo jasnim režijskim vodstvom.«

Pismo s sporočilom o nagradi, ki je prispelo iz Pariza, so podpisali generalni direktor ITI Worldwide Tobias Biancone, predsednik Mohamed Alafkham in članica Tatjana Ažman.

Slovenski center ITI, ki bo v kratkem deloval kot samostojno društvo, se nagrade, ki jo je prejelo Slovensko stalno gledališče Trst še posebej veseli, saj je na nek način tudi potrditev prizadevanj za promocijo slovenskega gledališča. Center je tržaškemu gledališču namenil še sledeče besede: »Želimo si, da bi priznanje našemu čezmejnemu gledališču pomagalo pri nadaljnjih umetniških uspehih. Celotni ekipi ustvarjalcev prenašamo iskrene čestitke vseh članov izvršnega odbora ITI Worldwide ter Japonskega centra ITI in družine Uchimura.«

Uspešna predstava, ki je že blestela na Borštnikovem srečanju z nagradama za najboljšo režijo in dramaturgijo ter posebno nagrado žirije, bo zdaj nagrajena še s pomembnim, svetovnim priznanjem. Podelitev bo na sporedu pred začetkom prihodnje abonmajske sezone, ob prisotnosti članov organizacije ITI in inštitucionalnih predstavnikov sodelujočih držav.

Nagrada Uchimura, ki se ob podpori družine Uchimura podeluje že od leta 1992, je posvečena spominu na nekdanjega predsednika Japonskega nacionalnega centra ITI Naoyo Uchimuro, dramatika, ki je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču po vsem svetu. Namen te prestižne nagrade za področje uprizoritvenih umetnosti je podpiranje in vzpodbujanje umetniških pobud skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem.

Med dosedanjimi prejemniki ITI-jeve nagrade so umetniki z vsega sveta, ki so s svojimi odrskimi postavitvami znali na tenkočuten in vznemirljiv način povezati japonsko kulturo in gledališče z gledališko umetnostjo svojega naroda, kar je tudi eden od osnovnih principov delovanja te največje in najstarejše svetovne nevladne organizacije s področja uprizoritvene umetnosti. 

Leta 2009 je nagrado prejela tudi predstava SNG Drama Veter v vejah borov v režiji Jerneja Lorencija.

učimura, Mednarodni gledališki inštitut, SSG Trst