STA, SSG Trst, SNG Nova Gorica, 22. 6. 2018

Velika nagrada zagrebških dnevov satire za predstavo Barufe

Veliko festivalsko nagrado za najboljšo uprizoritev na 42. dnevih satire Fadila Hadžića v Zagrebu je pobrala koprodukcijska predstava primorskih gledališč iz Kopra, Pulja, Trsta in Nove Gorice Barufe v režiji Vita Tauferja. Za vlogo Đovanina v Barufah pa je bil nagrajen tudi Kristijan Guček, igralec SNG Nova Gorica.
:
:
Igralec Kristijan Guček in ravnatelj Satiričnega gledališča Kerempuh Roman Šušković Stipanović / Foto: Gledališče Kerempuh
Igralec Kristijan Guček, umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš, ravnateljica puljskega gledališča Gordana Jeromela Kaić, direktorica novogoriškega gledališča Maja Jerman Bratec, režiser Vito Taufer z gostiteljem / Foto: Gledališče Kerempuh

Letošnji 42. dnevi satire, ki jih organizirajo v spomin na znanega komediografa, režiserja in scenarista Fadila Hadžića, so se z včerajšnjo podelitvijo nagrad tudi sklenili. Od 5. junija se je v zagrebški gledališčih zvrstilo 12 predstav iz BiH, Hrvaške, Slovenije in Srbije.

Žirija je odločila, da je bila "najboljša predstava v celoti" Barufe, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper, Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, Mestnega gledališča iz Pulja ter SNG Nova Gorica. Besedilo je na podlagi komedije Carla Goldonija Ribiške zdrahe priredil nedavno preminuli hrvaški novinar in pisatelj Predrag Lucić.

Kot piše v utemeljitvi za Grand Prix Večernega lista za najboljšo predstavo v celoti, je "polnokrvni prevod v veliki koprodukciji štirih gledališč postal zgodba o Evropski uniji, zgodba o Mediteranu, čigar temperament, glasnost, jezikavost in ganljivost ne more zajeziti niti bodeča žica. V predstavi Barufe nas prevzamejo jezikovne bravure in obilje barvitih psovk, ki prepletajo hrvaščino, istrska narečja, slovenščino in italijanščino; v njej se opravlja, blati, ljubi, prepira, pretepa, vse to na n-to potenco moči, ki jo je zmožno ustvariti le morje. Igralci pa od samega začetka dobesedno dajejo več od maksimuma, njihovi udarci so pravi, padci očitno boleči, čustva kipeča ..." 

Žirijo je vodil hrvaški gledališki prvak Goran Grgić, sestavljali pa sta jo še dramaturginja Ana Prolić in gledališka kritičarka Bojana Radović.

Barufe so tako v mesec dni prejele že tretjo nagrado, po majski primorski gledališki nagradi tantadruj in junijski nagradi Primorskega dnevnika.

Festivalsko žirijo v Zagrebu je navdušil tudi Guček z vlogo Đovanina v Barufah. Bil je eden od petih igralcev, ki so jim podelili "enakopravno nagrado". V utemeljitvi so zapisali: "Ves čas je mrtvo pijan in zlomljenega srca ... S sekiro v roki teka po sceni, se pretepa z ljubezenskim tekmecem, prepira z žensko, ki jo ljubi, njeno družino ... Zahtevno je hoditi po takem robu, saj lahko igralec mimogrede zdrsne v nepotrebno karikiranje. Kristijanu Gučku to uspe. Vlogi se daje z vso svojo močjo, do svoje zadnje igralske celice ..."

Glavno nagrado med igralci je dobil Enes Vejzović za vlogo v predstavi Joela Pommerata Ponovno ujedinjenje dviju Koreja (Ponovno združenje obeh Korej) v režiji Paola Magellija in izvedbi mestnega dramskega gledališča Gavella iz Zagreba. Za najboljšo igralko je bila izbrana Jadranka Đokić za vlogo v predstavi gostiteljev prireditve, zagrebškega satiričnega gledališča Kerempuh Govori glasnije! (Govori glasneje!) v režiji Boba Jelčića.

Najboljši režiser zagrebškega festivala komedije je postal Magelli, medtem ko so Oliverju Frljiću podelili posebno priznanje za priredbo besedila Luigija Pirandella Šest oseb išče avtorja, ki ga je uprizorilo gledališče Kerempuh.

Kristijan Guček, SNG Nova Gorica, SSG Trst, Gledališče Koper, Dnevi satire Fadila Hadžića