STA, 11. 3. 2011

V Gleju lutkovna predstava Kako je Jaromir iskal srečo

V gledališču Glej bodo danes, 11. marca, ob 19. uri premierno uprizorili lutkovno predstavo KAKO JE JAROMIR ISKAL SREČO. Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice Petra Svetine in ilustratorja Damijana Stepančiča. Vodja režiserke ekipe Ajda Rooss meni, da bo igra zaradi ljubezenske zgodbe blizu tudi odraslemu občinstvu.

foto Urška Boljkovac
Ljubezenska zgodba med zvezdoznalcem Jaromirjem, zaprtim v svoj svet zvezd, v katerem išče srečo, ter njegovo gospodinjo Jarmilo, ki prihaja k njemu in skrbi za vsakodnevna opravila, bo v marsičem nagovorila tudi odrasle gledalce, je povedala Roossova. Zgodba vsebuje tudi veliko skritij sporočil in skrivnostnih zapletov, ki jih bodo prav tako lažje razbrali odrasli.

Jaromirja, ki ga animira Brane Vižintin, vsakdanje druženje z Jarmilo spominja na radost, na katero je ob svojem delu pozabil, ga predramlja in mu kaže drugačen svet, je pojasnila Roossova. "Ves čas išče srečo v zvezdah, ki jo ima pravzaprav poleg sebe," je dodala.

Predstava se odvija med starimi stvarmi, v kovčku in v starem loncu, je še povedala Roossova, ki je z Jasno Vastl avtorica koncepta, z Vastlovo in Vižintinom pa se podpisuje pod režijo predstave.

V predstavi lutko Jarmile animira Roossova, za likovno podobo je je poskrbela Vastlova, ki je lutke izdelala skupaj Žigo Lebarjem. Kostumografija je delo Maje Peterlin, glasba pa Nina de Glerie, so sporočili iz gledališča Glej.

Kako je Jaromir iskal srečo je poetična zgodba. Zvezdoznalec Jaromir v svoji podstrešni sobici dan za dnem zre v nebo, kjer išče svojo srečo. Išče jo med zvezdami, med zapletenimi matematičnimi izračuni, zvezdoznanskimi razpravami in čaka, da bo prišla nenadno kot komet. Vsak dan ga obišče gospodična Jarmila, ki mu pomaga pri različnih opravilih. Nekega oblačnega dne, ko na nebu ni videti zvezd, upre teleskop v silhueto dekleta, v katero se zaljubi. Pozneje ugotovi, da je dekle Jarmila.

Povezave: