STA, 8. 11. 2023

Žiga Divjak z avtorskim projektom Krize na festivalu v Leipzigu

Režiser Žiga Divjak z avtorskim projektom Krize gostuje na festivalu euro-scene Leipzig. V predstavi se z ekipo posveča krizam, zlasti okoljskim, ob čemer posebno pozornost namenja človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrije ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja, so zapisali pri koproducentu - Maski.
:
:
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak
Foto: Žiga Divjak

Predstava je nastala v sezoni 2022/2023 v okviru projekta Nova pošta in je koprodukcija Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), zavoda Maska, Bitefa iz Beograda in Zadruge Domino iz Zagreba. Premiero je doživela najprej v Beogradu konec septembra lani, nato pa mesec pozneje še v SMG.

Krize, nastale po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing, se ukvarjajo z vprašanji različnih kriz - okoljskih, begunskih, bivanjskih, osebnih - ter s človekovo zmožnostjo za sodelovanje.

"V življenju se nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami - osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi itn. Za njimi pa preži nemara največja v zgodovini človeštva - okoljska. Po svojem bistvu je radikalno bivanjska, vendar ji kljub temu še vedno posvečamo premalo pozornosti, energijo pa raje izgubljamo za reševanje drugih, vedno novih kriz, in skušamo zgolj ohranjati trenutno stanje. Ob tem pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče...", so vsebino predstave povzeli pri Maski.

V predstavi igrajo Sara Dirnbek, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis in Gregor Zorc, narator je Blaž Šef.
Dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović.

Predstava, ki bo na festivalu v Leipzigu na ogled še v četrtek, je marca gostovala tudi na festivalu Radar Ost v Deutsches Theatru v Berlinu.

Maska, Domino, Leipzig, Krize, Bitef, Žiga Divjak, Avstrija, SMG

Povezani dogodki