STA, 10. 12. 2013

Na odru SNG Nova Gorica premiera oplemenitene kriminalne zgodbe Kraja

V četrtek bo na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica zaživela krimikomedija Kraja priljubljenega britanskega avtorja Erica Chappella. Drama tudi po 20 letih ostaja aktualna z družbeno- politično kritiko družbe.
Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica
Foto: SNG Nova Gorica

Želeli smo narediti zabavno in sproščeno predstavo, ki na trenutke spominja na televizijsko kriminalko, je na današnji novinarski konferenci povedal režiser predstave Jaša Jamnik: "Ni nujno, da je vedno humoristična, je tudi moralno-družbena kritika ali družbeno-politična kritika, ki smo ji vnesli nekaj slovenskega duha."

Sredi noči se uspešnež z ženo in prijateljskim zakonskim parom vrne z obletnice poroke v podeželsko hišo ter se sooči z razdejanjem, nato pa naleti tudi na vlomilca. Ta vzame situacijo v svoje roke, razgalja intimo četverice ter ob tem zamaje srečni prijateljski in ljubezenski videz njihovih vezi.

"Značilen angleški humor zveni tudi v slovenskem prevodu tako, kot da bi bil pisan pri nas, če je le dobro zaigram. Mislim, da sem delal z zelo dobro ekipo, s katero smo ustvarili dobro gledališko delo," je dejal režiser.

Četrta predstava letošnje sezone ima namen predvsem zabavati gledalce, ustvarjalci pa upajo, da bo iz domačih naslonjačev dvignila tudi tiste, ki prisegajo predvsem na televizijske kriminalne nadaljevanke. Predstava je narejena kot gledališka nanizanka v štirih epizodah in ima značilnosti tako gledališkega kot televizijskega dela.

Igralka Maja Nemec je dejala, da je delo od igralcev zahtevalo precej natančnosti, saj je je krimikomedija zelo zahteven in natančen žanr. "Jamnik nam je odprl veliko novih pogledov, veliko smo se naučili tudi od igralca Gojmirja Lešnjaka Gojca," je dejala Nemčeva. Žanrska je tudi glasba, ki jo je za novo novogoriško predstavo prispeval Davor Herceg.

Pod Jamnikovo režisersko taktirko se tokrat predstavljajo Gojmir Lešnjak Gojc, Tomislav Tomšič, Gorazd Jakomini, Maja Nemec in Arna Hadžialjević. Delo je prevedla Tina Mahkota, lektoriral Srečko Fišer, dramaturginja je bila Ana Kržišnik. Kostumografinja in scenografinja predstave je Vasilija Fišer, avtor glasbe Davor Hercog, oblikovalec svetlobe pa Samo Oblokar.

Povezani dogodki

Jure Gantar, 12. 12. 2013
Gledališka nanizanka v štirih epizodah