STA, 21. 7. 2022

Na Ljubljana festivalu opera Carmen z romunsko mezzosopranistko Ramono Zaharia

Ljubljana festival nocoj v ljubljanski Cankarjev dom prinaša znamenito opero Carmen francoskega skladatelja Georgesa Bizeta (1838-1875). V naslovni vlogi bo ob članih opernega ansambla SNG Maribor pod vodstvom dirigenta Simona Krečiča nastopila romunska mezzosopranistka Ramona Zaharia.
:
:
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta
foto Tiberiu Marta

V andaluzijsko krajino postavljena zgodba opere Carmen, ki jo skladatelj oplaja s spevnimi melodijami in mikavnimi ritmi tamkajšnjih plesov, pred gledalce postavlja junake vsakdanjega sveta.

V vlogi Don Joseja bo nastopil Martin Sušnik. Toreador Escamillo bo Luka Ortar. V zasedbi so še Andreja Zakonjšek Krt, Milica Lalošević, Dada Kladenik, Bogdan Stopar, Dušan Topolovec, Marko Mandir, Sebastijan Čelofiga, Bojan Hinteregger, Valentina Jerenec in Jernej Luketič.

"Ljubezen je ptica divjine, ki je nikomur ne uspe ukrotiti. Kdor jo poskuša ujeti, zapravlja čas," – te besede je skladatelj Bizet položil v usta eni najbolj znanih protagonistk opernega sveta – ciganki Carmen, delavki v tovarni cigaret v Sevilli, ki s svojimi čari zapeljuje moške, a se njena igra konča s smrtjo; izdani Don Jose namreč zapeljivko v afektu zabode, so o eni od najbolj priljubljenih oper zapisali na spletni strani Ljubljana festivala.

Celostna zasnova predstave je delo andaluzijskega opernega režiserja Juana Guillerma Nove, ki se poleg režije podpisuje tudi pod scenografijo in video projekcijo predstave. Nova je avtor številnih opernih postavitev, čigar posebnost so "vrhunsko izdelane in spretno uporabljene projekcije, ki se povsem spojijo z odrsko fizično pojavnostjo".

Koreografija Carmen v izvedbi Opere Balet SNG Maribor je delo Valentine Turcu, zborovodkinja je Zsuzsa Budvari Novak. Asistenti režiserja in scenografa so bili Barbara Staffolani in Tim Ribič ter Giuseppe Cangemi in Matic Kašnik. Kostumografinja je Cristina Aceti.

Dirigent in pianist Simon Krečič že vrsto let deluje kot umetniški direktor Opere SNG Maribor, kjer sta bila pod njegovim vodstvom uprizorjena Wagnerjevo Rensko zlato in Marpurgi Nine Šenk, za slovenski kulturni prostor pomembnejša projekta.

SNG Maribor, Carmen, Ljubljana Festival, Romunija

Povezani dogodki