STA, 18. 1. 2024

Ministrica Vrečko v Trstu: Pri kulturi in umetnosti ni meja

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je mudila na obisku v Trstu. Obiskala je slovenski Generalni konzulata RS v Trstu in Slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG). V izjavi za javnost je ministrica poudarila, da je zamejstvo konstitutivni del slovenskega kulturnega prostora ter da pri kulturi in umetnosti ni meja.
:
:

Foto: Arhiv SSG Trst

Kot je še povedala Asta Vrečko, sta tako slovenska profesionalna kot ljubiteljska kultura del utripa tako slovenskega kot tudi tržaškega prostora že stoletja. Sami si želijo in tudi njihovo poslanstvo je, da še okrepijo delo tamkajšnjih kulturnih institucij, ki jim je pogosto še težje kot v Sloveniji zaradi specifičnega prostora ter občasno tudi politike ene in druge države. Zato jim po ministričinih besedah prisluhnejo in iščejo rešitve, da bi tako ostalo tudi v prihodnje, da bi bili slovenska kultura, jezik in družbeno življenje tako živi, kot so danes.

Ministrstvo sodeluje s SSG Trst, ki je del slovenske mreže gledališč, je v izjavi v tržaškem gledališču povedala ministrica in poudarila pomen gledališča tako za slovensko skupnost v Italiji kot tudi za večinsko italijansko prebivalstvo.

Kar zadeva financiranje kulturnih ustanov, pogovori po ministričinih besedah potekajo ves čas. Na ministrstvu financirajo gledališče in, znotraj zakonskih možnosti, tudi druge dejavnosti. "Smo vedno v dialogu in vedno iščemo tudi dodatne možnosti ter sredstva, da bi lahko financiranje še okrepili," je sklenila ministrica.

Na Generalnem konzulatu RS v Trstu je ministrico sprejel generalni konzul Gregor Šuc ter predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji - Slovenske kulturno-gospodarske zveza Ksenija Dobrila in Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. Beseda je tekla o aktualnih temah, povezanih s kulturnim življenjem Slovencev, ki živijo od Trbiža pa do vse do Tržaškega zaliva.

V tržaškem SSG sta ministrico sprejela predsednica SSG Trst Breda Pahor ter direktor in umetniški vodja gledališča Danijel Malalan. Govorili so o delu gledališča, ki je pomemben del slovenske gledališke krajine.

V nadaljevanju je ministrica Vrečko obiskala Narodni dom. Tam si je v multimedijskem informativnem središču Stik ogledala stalno razstavo o življenju Slovencev v Italiji. Sledilo je srečanje z direktorico Narodne in študijske knjižnice Luiso Gergolet, ravnateljico Narodne in študijske knjižnice Mariso Škerk ter predstavniki več kulturnih in drugih organizacij Slovencev v Italiji - Devanom Jagodicem (Slori), Tomažem Simčičem (Slovenska prosveta) in Milošem Čotarjem (Zveza slovenske katoliške prosvete) ter Živko Persi (Zveza slovenskih kulturnih društev), so sporočili z ministrstva za kulturo.

V Tržaškem knjižnem središču se je ministrica srečala z zamejskimi založniki. Med njimi so bili Rudi Pavšič (tednik Novi Matajur), Aleksander Koren (Družba DZP - PRAE), Ezio Gosgnach (Zadruga Most), Marko Tavčar (Zadruga Goriška Mohorjeva družba), Ivo Jevnikar (Založba Mladika) in Martin Lissiach (Založništvo tržaškega tiska).

Asta Vrečko, Trst, SSG Trst