STA, 14. 9. 2019

Na bienalu podelitev lutkovnih nagrad

V Mariboru se bo danes s podelitvijo nagrad zaključil 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Ta predstavlja najboljše lutkovne predstave, ki so v minulih dveh letih nastale v Sloveniji. Ob tem bodo podelili tudi Pengovove listine in Klemenčičevo nagrado, ki je najvišja stanovska nagrada za življenjsko delo na področju lutkarstva.
:
:

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni lutkovni festival, ki ga prirejata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU) in Lutkovno gledališče Maribor (LGM).

Letošnja selektorica Nika Leskovšek je v tekmovalni program uvrstila 11 predstav. "Iskala sem predstave, v katerih prihaja lutkovni medij do izraza v vsej svoji avtonomnosti, kjer je bil jasno razviden interes, tako zanimanje kot radovednost ustvarjalcev pri raziskovanju zmožnosti lutkovnega medija v najširšem pomenu besede, kjer so z izvirnostjo in kreativnostjo izkoriščali vse potenciale lutkarstva," je pojasnila.

Predstave je ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo finski vizualni umetnik Kalle Nio, ilustrator, grafik, slikar in lutkar Danijel Demšar ter Blaž Lukan z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT).

Najboljše bodo razglasili na nocojšnji slovesnosti v Veliki dvorani LGM, na kateri bodo podelili tudi druga letošnja priznanja s področja lutkarstva. Klemenčičevo nagrado, najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti v Sloveniji, ki ga podeljuje združenje slovenskih lutkovnih ustvarjalcev Unima Slovenija, prejmeta Breda in Tine Varl. Pengovove listine za dosežke v zadnjih štirih letih pa dobijo Maksimiljan Dajčman, Polonca Kores in Asja Kahrimanović Babnik.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev