STA, 1. 5. 2015

Vodenje Drame SNG Maribor prevzema Diana Koloini

Vodenje Drame SNG Maribor z današnjim dnem prevzema Diana Koloini. Kot pravi, si bo prizadevala za izrazno in estetsko prodorno, pa tudi globoko angažirano gledališče. Na položaju umetniškega vodje Drame je nasledila Diega de Breo.

SNG Maribor / Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah

Koloini je bila v preteklosti zaposlena kot dramaturginja v PDG Nova Gorica in SNG Drama Ljubljana. Med letoma 2010 in 2012 je bila vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa v Cankarjevem domu v Ljubljani, nato pa umetniška koordinatorka v SSG Trst ter predsednica žirije za podelitev nagrade Slavka Gruma.

Kot je pred časom povedala, se je na razpis za umetniško vodenje mariborskega gledališča prijavila, ker želi delati "v gledališču, za gledališče in z gledališčem, pravzaprav z gledališkimi ustvarjalci in njegovim občinstvom".

Mariborska Drama je po njenih besedah gledališče z dolgo in bogato tradicijo, ki premore tudi vrhunske dosežke, z velikim in dobrim igralskim ansamblom, ki zmore ustvarjati izvrstne predstave, pri tem pa je del ustanove SNG, ki še veča njegove možnosti in pomen. "Dela v mariborski Drami se lotevam z zavestjo o pomenu tega gledališča in odgovornostjo, ki sem mu jo dolžna," je povedala.

Delo Diega de Bree, ki ga kot režiserja visoko ceni, spoštuje in ga ne želi na silo prekinjati. Zato, pa tudi zaradi nujnega spoštovanja že vzpostavljenih dogovorov, bo naslednja sezona mariborske Drame v prevladujoči meri taka, kot jo je zasnoval Diego de Brea.

Ko bo sama oblikovala repertoar, si bo sicer prizadevala za večjo prisotnost sodobnih besedil in avtorsko zasnovanih projektov. K sodelovanju bi rada ponovno ali na novo pritegnila nekatere izrazite režiserje in druge ustvarjalce iz slovenskega in tudi širšega prostora, ki v Mariboru že nekaj let niso bili prisotni.

Z Diegom de Breo, ki je položaj zasedel maja 2013, so v SNG Maribor sklenili sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Kot je pojasnil režiser za Sobotno prilogo, "ni bil pravi človek na pravem mestu".