AGRFT, 16. 10. 2015

Mednarodna znanstvena konferenca "Scenske umetnosti, migracije, politika"

Vabimo vas na mednarodno znanstveno konferenco Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav, ki jo organizira Raziskovalni program Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje.

Foto: LexnGer/Flickr

Prevzemanje elementov drugih kultur je bilo skozi zgodovino prisotno v vseh prostorih in družbenopolitičnih formacijah. Prepletanje različnih kultur v slovenskem prostoru pa se zastavlja kot eminentno raziskovalno vprašanje, saj se Slovenija nahaja na stičišču slovanske, germanske in romanske kulture. Na konferenci bodo raziskovalci iz Slovenije in tujine razpravljali o politiki, estetiki in etiki medkulturnih izmenjav v slovenski gledališki ustvarjalnosti 20. in 21. stoletja. Preučili bodo, kako so sodelovanja med slovenskimi umetniki in njihovimi kolegi v tujini prispevala k razvoju uprizoritvenih praks, krojila strategije njihove produkcije, promocije in percepcije, kako so usmerjala kulturne trende in vplivala na oblikovanje družbenega prostora.

Konferenco bosta z uvodnima predavanjema odprla:

  • dr. Aleš Gabrič, zgodovinar in raziskovalec na Inštitutu za novejšo zgodovino, ki bo v predavanju Med slovenstvom in svetovljanstvom  predstavil politike raziskovanja preteklosti glede na nacionalne meje in osvetlil pretok kultur na območju današnje Slovenije z vidika razumevanja procesov evropeizacije, ter
  • dr. Janelle Reinelt, zaslužna profesorica britanske Univerze v Warwicku in nekdanja predsednica vodilne mednarodne organizacije gledaliških raziskovalcev International Federation for Theatre Research, ki bo v predavanju Vrednote(nje) medkulturne uprizoritve razgrnila pomen in aktualnost raziskovanja medkulturnih stikov v študijih gledališča in scenskih umetnosti.


Povezava: Program konference

Potekala bo v sredo in četrtek, 21. in 22. oktobra 2015, v dvorani Antona Trstenjaka na Univerzi v Mariboru (Slomškov trg 15).

FBS