Maja Lazarova bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Maja Lazarova

Maja Lazarova je diplomirala iz dramaturgije v Skopju. Trenutno je študentka magistrskega študija primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem se udeležuje različnih dramskih in filmskih delavnic v Sloveniji in Makedoniji. Zanjo je pisanje odgovornost, knjiga najboljši prijatelj, gledališče drugi dom, življenje dramska zgodba in umetnost cel svet. V branje priporoča dramski tekst Peter Pan avtorice Jere Ivanc.


Foto: osebni arhiv

V branje priporočam dramski tekst Peter Pan (nastal je po istoimenski igri M. Barrieja) avtorice Jere Ivanc. Večni otrok Peter Pan je znan pravljični lik. Vsebina teksta me je spomnila na zgodbo, v katero sem verjela in jo imela rada v otroštvu. Govori o tem, da si želi Peter Pan za vedno ostati otrok, saj je prepričan, da nas odraščanje oropa domišljije in da odrasli postanemo dolgočasni. Gre za eno najbolj znanih pravljic na temo odraščanja, spoznavanja novih občutkov in sprejemanja odgovornosti, prežeta pa je z veliko mero čarobnosti in simbolike. Peter Pan se noče postarati, noče niti zrasti, želi si leteti, se bojevati s kapitanom Kljuko in raziskovati deželo Nije. To lepo oriše naslednji odlomek iz dramskega teksta Jere Ivanc.

GA. DARLING: Saj vesta, da domišljija ne potrebuje igrač.
MIHA: Saj res!
JAKA razočarano: Eh …
WENDY: Seveda ne. Mi ne potrebujemo igrač, mi imamo domišljijo, in imamo namišljene igrače, in tudi namišljene prijatelje imamo, seveda, kdo pa hoče biti prijatelj čudakov brez igrač, brez televizorja, brez računalnika, tablice in pametnega telefona! (Spet joka.)

Ob branju sem se spomnila na svoje odraščanje in odraščanje danes – besedilo se najbolj dotakne sodobnega odraščanja in prav zato je ta tekst izjemno zanimiv, pomemben za vse generacije, saj je postavljen v sodobnost in prikazuje, s kakšnimi težavami se soočajo mladi v današnjem času. Čeprav gre za resno temo, je vse pojasnjeno v slogu pravljice.
Odraščanju ne moremo ubežati, vendar pa nikoli ne bi smeli odrasti preveč, saj bi bilo to dolgočasno. Vsi skupaj pa moramo odrasti v pogumne in odgovorne ljudi.

Povezava: Peter Pan


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maja-lazarova-bere-sodobno-slovensko-dramo