STA, 21. 3. 2016

Lutkarji danes praznujejo svetovni dan lutk

Lutkarji po vsem svetu danes praznujejo svetovni dan lutk. Mednarodna poslanica je delo letos preminulega poljskega akademika Henryka Jurkowskega, slovenska pa lutkarice Aje Kobe. Dnevu se bodo poklonili tudi slovenski lutkarji in gledališča, ki bodo predvsem v Ljubljani in Mariboru ponudila vrsto večinoma brezplačnih prireditev.
:
:

Foto: Freeimages

Mednarodno združenje lutkarjev Unima je za poslanico ponovno uporabilo sporočilo, ki ga je poljski poznavalec področja Henryk Jurkowski spisal že za svetovni dan lutk leta 2011.

V njem je med drugim zapisal, da so podobe in metafore, ki so bile nekoč lastne slehernemu tipu lutke, danes postale vir izražanja vsakega posameznega lutkarja. Tako smo po priča novemu, osebnemu poetskemu izražanju, ki ni toliko odvisno od tradicije kot od umetnikove nadarjenosti in ustvarjalnosti.

Kobe pa je zapisala, da so lutke hvaležna bitja. Vseeno jim je, ali je njihov animator majhen ali velik, mlad ali star, suh ali debel, s krivim nosom ali z visokim čelom, katerega spola je, katere rase, veroizpovedi ali spolne usmerjenosti.

Obenem je Kobe mnenja, da je lutkovna umetnost še vedno obravnavana kot drugorazredna umetnost. O njej se še vedno premalo piše, primanjkuje pa tudi animatorjev, lutkovnih tehnologov, režiserjev in dramaturgov.

Danes bo vrata odprlo več ustanov, med njimi Mini teater, Slovenski gledališki inštitut, Lutkovno gledališče Maribor in Lutkovno gledališče Ljubljana, kjer bo na celodnevnem dogajanju nastopilo več neinstitucionalnih skupin.

Svetovni dan lutk praznujemo od leta 2003.

Svetovni dan lutk