LGL, 18. 3. 2016

21. marec - Svetovni dan lutk

21. marca obeležujemo Svetovni dan lutk. Tudi letos bo na ta dan potekalo veliko lutkovnih dogodkov, na katere vas želimo opozoriti in povabiti.
:
:
Foto: Arhiv LGL
Foto: Arhiv LGL
Foto: Arhiv LGL

Dogodki

Ob svetovnem dnevu lutk bodo svoja vrata odprli v Mini teatru. Obiskovalci bodo lahko prisostvovali ustvarjalnem procesu pri nastanku predstave. Ob 17. uri bo odprta vaja in pogovor z ustvarjalci predstave Dogodivščine izumitelja Kurama. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Mini teatra.

V Slovenskem gledališkem inštitutu bo ob 18. uri pogovor o lutkovni umetnosti z režiserjem, lutkarjem in pedagogom Edijem Majaronom Lutka – dediščina iz davnine za vse čase. Vstop je prost.

V Hiši otrok in umetnosti v soboto, 19. marca, ob 10. uri vabijo na glasbeno delavnico AEIOU gledališča Glasba in igra (za malčke od 6 mesecev naprej, vstopnina 4€/6€), ob 17. uri na predstavo Kamišibaj gledališča Ducat ljudskih pravljic iz butaja (3+, brezplačno), v nedeljo, 20. marca, ob 16. uri pa na interaktivno popotovanje po pravljicah Ele Peroci Stara hiša št. 3 (4+, brezplačno).

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo Svetovni dan lutk obeležili v soboto, 19. marca, ko bodo pred dopoldansko predstavo Piskač iz Hamelina (5+) prebrali poslanico, popoldan, ob 16. in 17. uri, pa bosta v Minoritski kavarni dve brezplačni interaktivni predstavi za najmlajše Pomlad. Vstop prost. V ponedeljek, 21. marca, bo med 16. in 18. uro odprta razstava lutkovne ustvarjalke Agate Freyer.

Študentke 3. letnika Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem pod vodstvom doc. Jelene Sitar Cvetko bodo 17. marca, ob 10. uri, na Pedagoški fakulteti v Kopru izvedle tri rezijanske lutkovne miniaturke: Zakaj petelim kikirika - predstava z mimičnimi lutkami, Zajec dela za lisico z ročnimi lutkami in Grdina pod kamnom kot namizno gledališče. Predstavam bo sledila lutkovna delavnica, kjer bodo izdelovali namizne lutke. Dogodek je namenjen predšolskim otrokom.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana pripravljajo celodnevno dogajanje Praznujemo z lutkami. Na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana se bodo zvrstile predstave slovenskih neinstitucionalnih lutkovnih skupin in sicer ob 9. uri Teater za vse s predstavo Kje je lešnik (2+), ob 10.30 uri Gledališka sekcija DPD Svoboda Ptuj – Teater III s predstavo Medvedek in kuža (2+), ob 15.30 uri Lutkovna skupina Bobek s predstavo Debela repa (2+), ob 16. uri Lutkovno gledališče Pupilla s predstavo Mala kokoška (3+), ob 17.30 uri Društvo Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika s predstavo Butalci (7+), ob 19. uri Gledališče Lalanit s predstavo Cirkus ponovne uporabe / Razbiti junaki (za vse starosti), ob 20. uri bo na sporedu avtorski projekt za odrasle igralca Lovra Finžgarja E.T.I.D.A., ob 20.45 pa se bodo s kratkimi študijskimi prizori predstavili študentje 3. letnika AGRFT. Na velikem odru bo ob 17. uri predstava Lutkovnega gledališča Ljubljana Račka, Smrt in tulipan. Brezplačne vstopnice za vse dogodke so na voljo na spletni strani in na blagajni gledališča.

Svetovni dan lutk