STA, 14. 12. 2015

V Ribnici na Pohorju so se poklonili Stanetu Severju

Igralcu Stanetu Severju, ki je 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju odigral svojo zadnjo predstavo, so se v nedeljo, 13. decembra, vnovič poklonili v tem kraju na obronkih Pohorja. Prireditev, 45. Severjev dan, se je odvila v Osnovni šoli Ribnica na Pohorju.
:
:

Prodajna razstava mojstra Vlastje Simončiča s fotografskimi posnetki Staneta Severja v gledaliških in filmskih vlogah / Foto: Tinkara Zupan, STA

Igralec Stane Sever (1914-1970), svoj čas vodilni igralec ljubljanske Drame, je zadnjič nastopil 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju z monodramo Krotko dekle Fjodora Mihajloviča Dostojevskega.

Vse odtlej KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju v sodelovanju s šolo, občino in območno izpostavo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Radlje ob Dravi pripravlja prireditev v spomin na igralca, ki je svojo bogato igralsko pot sklenil na Pohorju.

Predvsem po zaslugi domačina, Severjevega sošolca in nekoč ravnatelja ribniške osnovne šole Franca Eržena, so Severjevi dnevi v Ribnici na Pohorju postali vsakoletni dogodek, ki bogati kulturni utrip kraja. Prireditev velja za osrednjo kulturno prireditev v kraju.

Letos so na njej nastopili otroci iz ribniške osnovne šole in Glasbene šole Radlje ob Dravi. O Stanetu Severju, Ribničanih in kulturi je spregovoril pisatelj in dramatik Tone Partljič, ki je tudi priredil in režiral veseloigro Berite novice avtorjev Janka Kersnika in Josipa Jurčiča, ki so jo včeraj izvedli člani dramske skupine KUD Stane Sever Ribnica na Pohorju. Na prireditvi je nastopila tudi domača pevka Alja Krušič.