STA, 18. 5. 2023

LGL ta mesec na petih mednarodnih festivalih

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo ta mesec gostovalo na kar petih mednarodnih festivalih. Z dvema uprizoritvama se bodo predstavili na 23. mednarodnem figuren.theater.festivalu, ki poteka v štirih nemških mestih, v petek so v gosteh v Gledališču za otroke Kragujevac, sledita pa še gostovanji v nemškem Hammu in škotskem Edinburgu.
:
:

Foto: Jaka Varmuž

Na figuren.theater.festivalu bodo nastopili v petek v Furthu z animirano pripovedjo režiserja Tina Grabnarja Nekje drugje, dan pozneje pa še v Erlangnu s festivalsko uspešnico istega režiserja Tihožitje.

Festival velja za enega najpomembnejših v polju sodobne lutkovne umetnosti, vizualnega gledališča in gledališča objekta v Evropi. Letos na njem sodeluje več kot 70 gledaliških skupin iz 20 držav, ki se v desetih dneh predstavljajo z več kot 100 predstavami, so zapisali v LGL.

Ta petek bo LGL gostoval tudi v srbskem Kragujevcu na festivalu Zlata iskra, ki ga vsakoletno pripravlja Gledališče za otroke Kragujevac. Uprizorili bodo otroško predstavo s senčnimi lutkami Moj dedek je bil češnjevo drevo v režiji Fabrizia Montecchija. Teden pozneje oz. 26. maja bo še na sporedu festivala InPuT Fest v Karlovcu.

V nemški Hamm pa del zasedbe LGL potuje 24. maja, ko bosta v otroškem gledališču Helios v okviru 10. mednarodnega gledališkega festivala za mlado občinstvo Hellwach na sporedu ponovitvi uprizoritve Tunel, ki jo je režiral Miha Golob. Festival, ki sočasno poteka v šestih nemških mestih, je namenjen ustvarjalcem inovativnih in eksperimentalnih gledaliških oblik.

Majski nabor gostovanj bodo sklenili v škotskem Edinburgu na mednarodnem otroškem festivalu Immaginate, kjer bodo med 29. in 31. majem uprizorili predstavo Nekje drugje. Festival, čigar poslanstvo je mlademu občinstvu omogočiti ogled vrhunskih gledaliških in plesnih produkcij, vsako leto pritegne več kot 15.000 obiskovalcev, so še zapisali v LGL.

LGL, Nemčija, Hrvaška, Srbija, Škotska, Zlata iskra, InPuT Fest, Erlangen, figuren.theater.festival, Furth, Immaginate, Edinburg, Karlovac, Hamm, Kragujevac

Povezani dogodki