STA, 7. 12. 2017

V Stari mestni elektrarni predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu

V Stari mestni elektrarni bo nocoj premiera predstave Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu, v kateri se avtorica s še tremi ustvarjalkami posveča raziskovanju mnogoterih izvorov glasu, njegove mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovega pomena in mesta v vsakdanjem življenju.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

"Gre za raziskovanje procesov, ki se zgodijo, ko volja kultiviranega mesa popusti in dopusti, da se iz čuječega in občutljivega mes(t)a pojavi glas zgolj v svoji prisotnosti, razrešen dihotomije med subjektom in objektom, med kulturo in naravo, med individualnim in družbenim, med ranljivim bitjem in močjo uprizarjanja," piše na spletni strani zavoda za razvoj in afirmacijo plesa in sodobne umetnosti Emanat.

"Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja," so dodali.

Predstava je nastala v produkciji zavoda Emanat in koprodukciji zavoda Sploh. Soustvarjalke in izvajalke so Irena Tomažin Zagoričnik, Adriana Josipović, Nika Rozman in Nataša Živković. Dramaturgijo podpisuje Barbara Korun, zvočni prostor Tomaž Grom, oblikovanje in vodenje luči Urška Vohar, kostumografijo Mateja Fajt, oblikovanje in fotografijo Hanna Juta Kozar oz. Tomaž Šantl, za fotografije skrbi Nada Žgank, izvršna producentka pa je Sabina Potočki.

Irena Tomažin Zagoričnik, rojena leta 1979 v Ljubljani, večinoma deluje in ustvarja v gibalno-gledaliških predstavah ter znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe. Doslej je ustvarila šest avtorskih predstav: plesni prvenec Hitchickove metamorfoze (2001), solo Kaprica (2005), remake predstave Kaprica (S)pozaba kaprice (2006), Kot kaplja dežja v usta molka (2008), Splet okoliščin (2010), solistično predstavo Okus tišine vedno odmeva (2012), avdio-video instalacijo Obrazi glasov/šum (2015) in solo predstavo Telo glasu (2015).

Izdala je tudi dva avtorska albuma Crying Games in Taste of Silence, je članica glasbene skupine Borghesia, s katero je sodelovala pri dveh zgoščenkah And Man Created God in Proti Kapitulaciji, kot soavtorica pa se pojavlja tudi na drugih albumih. S svojim solo projektom iT in kot vokalistka je sodelovala na številnih festivalih doma in v tujini, navaja Emanat na svoji spletni strani.

Povezani dogodki