SiGledal, 21. 5. 2024

Uprizoritvi Tunel nagrada na festivalu Zlata iskra

Lutkovno gledališče Ljubljana je izjemno uspešno tudi na tujih odrih, saj so se po uspešnem gostovanju na 11. ASSITEJ festivalu v Kapošvaru (Madžarska) odpravili še na 26. mednarodni lutkovni festival Zlata iskra v Kragujevcu (Srbija).
:
:
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič
Foto: Mitja Vasič

Ekipa uprizoritve Tunel se je odpravila na 26. mednarodni lutkovni festival Zlata iskra v Kragujevcu (Srbija), kjer je Miha Golob prejel nagrado za režijo. Tunel junija svojo pot nadaljuje na festivalu Valise na Poljskem.

Uprizoritev, ki temelji na animaciji svetlobe in teme, ustvarja t. i. temišče (igrišče za temo), kjer nastajajo asociativne vizualne in zvočne podobe, ki igrivo odpirajo vprašanja strahu in poguma. V gledališču materiala (snovnem gledališču) se dogodek snuje na podlagi uporabe materiala, ki ključno upošteva njegove fizične, kemične, uporabne in simbolne lastnosti. V uprizoritvi Tunel animatorji oživljajo in določajo oblike teme in svetlobe, odkrivajo njuno gibanje in značaj ter ju peljejo do točke, ko postaneta medij, ne samo čutna zaznava. 

Avtor likovne podobe, režiser in scenograf je Miha Golob, dramaturginja Mojca Redjko, kostumografinja Dajana Ljubičić, avtor glasbe Andrius Šiurys, oblikovalec virtualnih vsebin Borut Kumperščak in oblikovalec svetlobe Gregor Kuhar.

V predstavi nastopajo Miha Arh, Gašper Malnar, Barbara Kanc k. g. in Filip Šebšajevič k. g.

V tujini v teh dneh gostuje tudi ekipa festivalske uspešnice in večkrat nagrajene predstave Nekje drugje, ki bo v nemškem jeziku uprizorjena v nemškem Wiesbadnu na mednarodnem festivalu Maifestspiele.

Tunel, Zlata iskra, LGL, Miha Golob

Povezani dogodki