STA, 29. 5. 2023

Uprizoritvi Moj dedek je bil češnjevo drevo štiri nagrade na festivalu v Karlovcu

Uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana Moj dedek je bil češnjevo drevo je na 2. mednarodnem lutkovnem festivalu InPuT Fest v hrvaškem Karlovcu prejel štiri nagrade: za najboljšo režijo, umetniško oblikovanje svetlobe, najboljšo priredbo besedila in likovno podobo predstave. Na festivalu v Karlovcu je sodelovalo 15 gledališč iz šestih držav.
:
:
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž
Foto: Jaka Varmuž

Moj dedek je bil češnjevo drevo je režiral Italijan Fabrizio Montecchi. Kot je v utemeljitvi nagrade za najboljšo žirijo zapisala žirija festivala, se "izjemno premišljen režiserski koncept kaže v natančnih režijskih postopkih, ki vse pomenske prvine združijo v koherentno in tekočo celoto," so sporočili iz Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL).

Režiser Montecchi in oblikovalka luči Maša Avsec sta prejela nagrado za oblikovanje svetlobe, z utemeljitvijo, da premišljeno in ustvarjalno, igrivo in učinkovito oblikovanje svetlobe v omenjeni predstavi podpira igro in animacijo, ji nevsiljivo in spretno daje ritem ter sodeluje pri podajanju zgodbe in njenih dramaturških prvin, poudarja posamezne dele in jih zaokroži v celoto.

Nagrado za najboljše besedilo sta za priredbo dela Angele Nanetti prejela prav tako režiser Montecchi in Enrica Carini. Po mnenju žirije dramatizacija izvirnika na zelo vešč način prepleta ravni pripovedovalske in igralske vloge ter z jasno, trdno in premišljeno strukturo podaja žlahtno sporočilnost dela.

Moj dedek je bil češnjevo drevo je v Karlovcu prejel tudi nagrado za likovno podobo. "Vsi likovni elementi predstave so povezani v harmonično celoto, ki podpira igro in pripovedovanje zgodbe in obratno. Celotna likovnost predstave nas pritegne in zadrži v svetu predstave ter jasno sporoča dramaturški koncept," je svoj izbor obrazložila žirija.

Tričlansko žirijo festivala InPuT Fest, ki se je končal minuli konec tedna, so sestavljali scenografka in kostumografka, profesorica na osiješki Akademiji za umetnost in kulturo Zdenka Lacina Pitlik, ravnatelj italijanske Drame v HNG Ivana pl. Zajca na Reki, igralec in lutkar Giulio Settimo ter dramaturginja Ana Prolić.

V uprizoritvi Moj dedek je bil češnjevo drevo igrajo Martina Maurič Lazar, Matevž Müller in Brane Vižintin.

Moj dedek je bil češnjevo drevo je nagradi prejel tudi na nedavnem 25. mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v srbskem Kragujevcu, ki je potekal med 15. in 20. majem. Montecchi je dobil nagrado za režijo, Müller pa nagrado za igralsko stvaritev v predstavi.

LGL, Hrvaška, InPuT Fest, Karlovac, Moj dedek je bil češnjevo drevo

Povezani dogodki