STA, 12. 3. 2016

Letošnja Glazerjeva nagrajenka igralka Milada Kalezić

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo vsako leto podeljuje Mestna občina Maribor, letos prejme igralka Milada Kalezić. Glazerjeve listine pa bodo prejeli operni pevec Jaki Jurgec, Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in Konservatorij za glasbo in balet Maribor, so včeraj sporočili z občine. Podelitev bo 21. marca.
:
:

Milada Kalezić / Foto: Arhiv FBS

Članica igralskega ansambla Drame SNG Maribor Milada Kalezić, ki je za svoje delo med drugim prejela tudi Borštnikov prstan, je po navedbah odbora za podelitev Glazerjevih nagrad vrhunska in pronicljiva interpretka tako klasične kot moderne dramatike.

"Mariborske odrske deske je zaznamovala z neprecenljivim prispevkom k umetniški kreativnosti in kakovosti projektov, v zaodrje pa s svojo iskreno srčnostjo, duhovito avtorefleksijo in pronicljivo materinsko občutljivostjo prinaša navdihujoče zaloge pozitivne energije in izjemno čuječnost za življenjsko-gledališke negotovosti kolegov," piše v obrazložitvi.

Odbor za podelitev nagrad vsako leto poleg nagrade za življenjsko delo podeli še največ tri listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju. To letos prejme baritonist in solist Opere SNG Maribor Jaki Jurgec, ki "je v svoji več kot dvajsetletni karieri postal prepoznavno umetniško ime".

Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM) "Mariborčankam in Mariborčanom posreduje vso širino in raznovrstnost likovnega ustvarjanja ter ima neizbrisne zasluge za vpis Maribora na evropski zemljevid likovne umetnosti".

Konservatorij za glasbo in balet Maribor pa je "polnih sedem desetletij osrednja umetniška izobraževalna ustanova v regiji," v kateri se je izobraževalo veliko mednarodno uveljavljenih glasbenikov in baletnih plesalcev, ki so ime mesta ponesli daleč zunaj meja Slovenije.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru.

Glazerjeva listina, Glazerjeva nagrada za življenjsko delo, Milada Kalezić